IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарната капитализация на Tesla премина 400 млрд. долара

Минути преди 22:30 ч. българско време цената на акциите на компанията отстъпва леко до 2146,59 долара

22:44 | 26.08.20 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Wall Street продължава да гледа оптимистично на акциите Tesla, които поскъпват и в сряда, след като от Jefferies увеличиха повече от два пъти целта си за цена на книжата. Според анализатор на инвестиционната компания производителят на Model 3 ще продължи да трупа конкурентоспособност, включително чрез подобряване на батериите и индустриалната си ефективност.

Анализаторът Филипе Хучиос увеличи целта за акциите на Tesla от 1200 долара до 2500 долара – най-високата на Wall Street, показват данни на Bloomberg. Акциите на компанията поскъпнаха до 2153,81 долара (6,6%),  като минути преди 22:30 ч. българско време цената им отстъпва леко до 2146,59 долара.

Стойността на книжата нарасна повече от пет пъти от мартенското си дъно насам, което увеличи пазарната капитализация на Tesla до над 400 млрд. долара в сряда. Това е повече както от тази на Walmart Inc., така и на Johnson & Johnson. Причината за ръста не е толкова ясна, въпреки че според експерти и анализатори бичите настроения са водени от очакванията, че компанията съвсем скоро ще стане част от широкия измерител S&P 500. Оптимизмът нараства и с наближаването на т. нар. Battery Day – събитие, насрочено за 22 септември, на което се очаква представянето на нова технология, която да разпали още повече ентусиазма на пазарите.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск по-рано тази седмица заяви в Twitter, че масовото производство на батерии със значително по-голям енергиен капацитет е съвсем близо.

Според анализатора Филипе Хучиос, въпреки че инвестиционните настроения около компанията често са фокусирани върху автомобилите, то въздействието на този сегмент ще започне да се свива за сметка на други – включително подсилване на стойността на марката, намаляването на капиталовите разходи и подобряване на производствеността и софтуера.

„Вярваме, че разликата в оценката (на другите компании в сектора – бел. ред.) спрямо Tesla ще остане широка или по-широка, докато автомобилопроизводителите не започнат да разполагат с жизнеспособен бизнес с електрически коли и да се отървават от „изостанали“ активи и съответстващите им пасиви“, посочва Хучиос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Р/Е на Теслата е 1054 - и то базирана на смехотворна печалба от продажба на въглеродни емисии, а не от основна дейност. Кой пълен *** би инвестирал там, където ще му трябват 1000+ години да си избие парите? И Йода не би го направил !!!Капитализация по-голяма от тая на Walmart Inc. и Johnson & Johnson. Това е вече пълна пародия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още