IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоинвеститори, бъдете готови да загубите всичко

Британските регулатори са притеснени от нестабилността на цените, сложността на предлаганите продукти и липсата на регулация за защита на потребителите

08:45 | 13.01.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските регулатори излязоха с изрично предупреждение към потребителите, които искат да се възползват от новия криптобум: „Бъдете готови да загубите всичко“, пише Bloomberg.

„Инвестирането в криптовалути или инвестиции и заеми, свързани с тях, обикновено включва поемане на много високи рискове за парите на инвеститорите“, се казва в изявление на британския финансови надзор (Financial Conduct Authority - FCA ). „Ако потребителите инвестират в тези видове продукти, те трябва да бъдат готови да загубят всичките си пари“. предупредиха регулаторите.

Притесненията на FCA включват нестабилността на цените, сложността на предлаганите продукти и липсата на регулация за защита на потребителите при много от продуктите.

Цената на биткойна, най-голямата криптовалута в света, се увеличи повече от четири пъти през изминалата година, събуждайки спомени за манията от 2017 г., когато бе първото по-значително поскъпване на криптовалутите, преди цените да се сринат също толкова бързо.

Шеметното препускане на биткойна пое по друг път в понеделник, след като двудневният срив в стойността притесни инвеститорите, че бумът може да е загубил инерция.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня с до 18% в неделя и понеделник, достигайки до 33 500 долара. Това е най-голямото двудневно поевтиняване от май миналата година насам и последва рекордния ръст до почти 42 хил. долара на 8 януари.

Във вторник биткойнът успя да си върне част от загубеното в неделя и понеделник с поскъпване от 7,7% до 34 286,97 долара.

Към 8:45 часа българско време цената на биткоина продължава да се понижава с близо 3% до 34,029,11 долара.

Според привържениците на биткойна този път различното е, че към актива имат интерес все повече институционални инвеститори и все повече се възприема като убежище от отслабването на долара и инфлационния риск. Според други обаче ралито няма основателна причина, разпалвано е от фискалните и парични стимули, а самият биткойн никога няма да е надеждна валутна алтернатива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Аз съм роден готов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Всичко! Дори това, дето го нямат. Важи само за биткойн и за нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още