IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново е най-големият притежател на дълг на САЩ

Поднебесната империя изпревари Япония, покачвайки вложенията си в американски ДЦК до 1,2269 трлн. долара през април

12:26 | 18.05.15 г. 28
Китай отново е най-големият притежател на дълг на САЩ

Китай си върна през март титлата най-голям притежател на американски държавни ценни книжа (ДЦК), предава "Интерфакс".

През февруари за първи път след финансовата криза Поднебесната империя бе изместена от Япония. През март обаче Китай увеличи леко своите позиции в актива от 1,2244 трлн. долара до 1,2269 трлн. долара според представените в понеделник данни за инвестициите на страната в ДЦК.

Китай също така е увеличил и инвестициите си в САЩ до 1,261 трлн. долара спрямо 1,2237 трлн. долара месец по-рано.

Русия, която намаляваше в шест последователни месеца инвестициите в американски държавни облигации, през март увеличи дела си минимално с 300 млн. долара до 69,9 млрд. долара. Само през декември Руската федерация продаде американски държавни ценни книжа за 22,1 млрд. долара – най-силният темп на разпродажба от март 2014 г. (25,8 млрд. долара), когато отношенията на Русия със Запада се влошиха рязко поради украинската криза.

В края на март Русия отстъпи от 18-то до 19-то място сред най-големите притежатели на американски дълг, оставайки непосредствено след Германия.

В топ 10 на притежателите на ценни книжа на САЩ попадат още Ирландия, Швейцария, Великобритания, Хонконг, Люксембург и Тайван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 14 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 8 години
Китай държи долари защото все още не е дошло времето ! Но както се вижда работят усилено - дано нещата им да потръгнат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 7
Стефчо
преди 8 години
в тоя ред на мисли ми е интересно колко процента от китайския дълг се държи от американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 16
Mavi Goz
преди 8 години
И нека не забравяме - днеска купил, утре продал. Както казват французите - Easy come, easy gone! Нека не свирим със замах Танцът на Валкириите по ноти от ненадеждни партитури... Хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 21
Mavi Goz
преди 8 години
А Китай и Русия купуват американски дълг, защото имат купища излишни долари. Нито Китай, нито Русия искат да съборят САЩ! Единствено не искат да бъдат управлявани от там! Проблемът е на САЩ - те са затънали в жестока безизходица и спасението им е единствено в подчинението на света! От там идват и конфликтите. Кой и какво печели от кланетата в Украйна, Ирак, Либия, Сирия, Йемен, Афганистан...? Какво печелят Китай и Русия от тези войни и защо изобщо се водят? И какъв беше светът преди тях - по-добър или по-лош и колко от тях ги запалиха Русия и Китай?Който си отговори на тези въпроси, ще разбереэи кой за какво се бори.Според мен връщането на Русия и Китай на американския дългов пазар е резултат от все още невидима за публиката промяна в политиката на САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 12
michaelis11
преди 8 години
баце ей го батко глей ги, скивай го от кога е 510 пр.н.е. и вие тука си мислите, че тея на 300г. ше надхитрят онея на 5000г. ..... ?!? :)) Сун-Дзъ - Изкуството на войната http://chitanka.info/text/3433-izkustvoto-na-vojnataКакто и BgMana "Щели да се върнат в оризищата ..." .... мммдобрем :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 5
lozkhris
преди 8 години
Не инвеститори, а Федералния Резерв - това е собственикът на американския дълг. Точно затова на оная дърта крава Йелън не и дреме и ще продължава да печата защото парите отиват от едната ръка в другата, но между другото се стерилизират и така банкерите пак с моркова. За останалите, вкл и Света извън Америка остава сопата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 8 години
Ми когато срореше с Мави, и китайците, и руснаците чистеха американски дълг. Това беше по времето, когато всички тука в един глас броехте не месеците, а седмиците до рухването на Русия. Също така доста аналлизаторчета тука пишехте, че никой няма шанс да оцелее извън стадото на глобалния овчар САЩ. От тогава доста вода изтече и много неща се промениха, но не в посоката, в която вие правехте прогнози. Русия си е още там, дори не се е разклатила, партньорството им с Китай е все по, бих казал, демонстративно, купчината с двустранните им договори расте с дни... А Джон Кери обикаля като топче за пинг-понг напред-назад, за да закърпи положението. За три месеца тази година два пъти беше в Китай - може и да е сменил тона и да е обърнал тренда. Май това правеше и в Сочи.И да - парите са най-силният съюз и точно това правят руснаците и китайците - правят бизнес, а не цветни революции и войни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 16
michaelis11
преди 8 години
Баце прочети малко Сун Дзъ, Лао Дзъ и нещо от Конфуциj и тогава ше схванеш кое кво що. Китай наистина беше намалил доста американските книги нали и линкове ви пращах или не помните ? Китай имат разпра именно с хайваните Сашш, че нещо им давали наклон там в Китайско Море, но имаше китайски и индийски войници на червения площад. Не знам верно на кой е съюзник Китай :)) Баце ако НАТО продължава с простотиите си, ше видиш в най-скоро време Азиатски Военнен Съюз, *** ти книгите мнигите на Сашшш.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 6
georgi_shum
преди 8 години
Абсолютно..От кога го говоря това.. Затова и отдавна дълга на щатите е много повече политически, от колкото икономически проблем. Не че не засяга иконимиката на страната, но не чак толкова при добро управление. Но е много могъщо политическо оръжие особенно в ситуация като тази - с президент Демократ от една страна и Сенат и Конгрес доминирани от Републиканци от друга..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Такива статии са напълно безмислени, защото манипулират. Само 1/3 от американските ДЦК се държат от чужденци и от тази 1/3 най-голям има Китай. 2/3-ти от ДЦК емитирани от САЩ се държат от инвеститори от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още