IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Собствениците на депозити трябва да участват в спасяването на банки

Има нужда от нови мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната, смята еврокомисарят

09:20 | 08.04.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оли Рен: Собствениците на депозити трябва да участват в спасяването на банки

Големите вложители в банките в Европейския съюз вероятно ще поемат част от удара при евентуален фалит на институцията, на която са се доверили. Това обяви в интервю за финландска телевизия еврокомисарят по монетарните въпроси Оли Рен, пише Ройтерс.

„Кипър бе специален случай, но скоро в сила влиза директива, според която ще се търси отговорност от инвеститорите и собствениците на големи депозити в случай на преструктуриране или фалит на банка“, е посочил Рен.

„Ще има обаче много строга йерархия – първо ще са акционерите, след това вероятно ще са незащитените инвестиции и депозитите. Депозитите под 100 хил. евро обаче са защитени, по-малките от тази граница суми винаги ще са сигурни“, обяснява еврокомисарят.

В момента Европейската комисия подготвя директива за банките, която да включи въпроса за отговорността на инвеститорите при проблеми със състоянието на финансовите институции.

В своето изявление Оли Рен призова Европейската централна банка да предприеме нови мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната.

Пътят към такива бе открит от ръководителя на банката Марио Драги през миналата седмица, след като той направи намек, че са възможни понижаване на лихвения процент и нови „нестандартни мерки“, каквито са дългосрочните заеми при ниска лихва и изкупуването на държавни облигации например.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 12 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Както упорито разправят, че Кипър я някакъв специален случай и голямо изключение, така май подготвят хората за следващи такива "изключения". Понеже и досега спестителите с депозити над 100 000 евро понасяха загуби при фалит на банки /не че е имало такива случаи/, явно Оли Рен сега ни казва, че занапред фалити на банки в ЕС може и да има и загубите на спестителите трябва да са нещо нормално. И вече май няма накъде - правителствата вече нямат почти никакви възможности да спасяват закъсалите, тъй като те сами са затънали до гуша в дългове.Сега очакваме следващата стъпка - 100 000 евро да се окаже твърде висока граница за гарантиране на депозитите и да се свали надолу. Или най-добре изобщо да се отмени тази гаранция и да се върнем към реалността - депозитът си е вид инвестиция и по нея може да претърпят загуби, дори да се загуби всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
SSIW
преди 11 години
Защо ми се струва, че тези "смели" анонси, започнаха да ги правят след достатъчно работа, която ЕЦБ свърши в Ирландия, Испания, Гърция, Португалия, Италия, Франция, за да се спасят "системно важни субекти", като германските банки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
drakobg
преди 11 години
Споко бре, онеова е цитата от Железния кон, моят коментар почва със Верваш ли си? Нещо има проблем със сайта и не ми позволи да отговоря към човека, затова копи-пейстнах думите му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 11 години
1. Държавата, респективно всички данъкоплатци, повече няма да плаща масрафа на безотговорни банкери.А кой тогава ще купува ценните книги на тая държава?? Ако отговорните банкери обаче откажат да финансират слабите икономики, какво правим тогава??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
drakobg
преди 11 години
3Ironhorseдо: Dino 18Следвай2преди 28 минути Мисля, че това е много добър ход, защото: 1. Държавата, респективно всички данъкоплатци, повече няма да плаща масрафа на безотговорни банкери. 2. Богатите, вече ще изискват и контролират в какво влага пари банката. Това ще е истинска революция относно контролът върху банките !!!! Верваш ли си?Значи няма да си изнесат парите извън Европейския съюз, например Сингапур или офшорни зони, а ще наемат одитори, на които банките да предоставят пълен достъп до документацията си, те да преценят риска????Семо гледай как ще почне да се понижава прогресивно курса на еврото поради продажбите на такива депозитари и прецени сам кое е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
Ironhorse
преди 11 години
Скоро мисля да заделя една сума, та още от сега ще се запозная с проекта на директивата.Която банка ми даде официални данни за кредитният и портфейл, там ще сложа парите.Лихвата дали е 4 или 5,5 % не ме касае толкова, колкото сигурността.Апропо, две гръцки банки май ще бъдат одържавени, и двете имат клонове у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 0
Lamer777
преди 11 години
А, собствениците на кредити в какво да участват ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
Ironhorse
преди 11 години
Мисля, че това е много добър ход, защото:1. Държавата, респективно всички данъкоплатци, повече няма да плаща масрафа на безотговорни банкери.2. Богатите, вече ще изискват и контролират в какво влага пари банката.Това ще е истинска революция относно контролът върху банките !!!!3. С това предложение, банките повече няма да могат да правят абсолютно глупави и високо рискови операции.4. Прозрачността на банките ще се увеличи многократно.5. Това е много силен удар върху финансовата олигархия.Място за паника, няма както се опитват някои да ни убедят. Повишеният контрол върху инвестициите на банките са истинският източник на сигурност, а не бързо напечатани хартийки с които се обезщетяват вложителите, за сметка на данъкоплатците, и без търсене на каквато и да е отговорност от банките.Това е и удар срещу рейтинговите агенции. До сега само те бяха допускани до същността на банковите вложения. Сега всеки месец банката ще трябва да издава бюлетин в какво е вложила парите на вложителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 9
studioaa
преди 11 години
Социализмът, а не СПИН, е най-сташното заболяване на 20-век, което продължава да се вихри с пълна сила във 21. Социализмът е взел над 250 милиона жертви, много повече от СПИН, и докато за СПИН накой ден може да излезе лек, за болестта социализъм няма надежда това да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
Dino 18
преди 11 години
Така , да видим кой ще е денят на паниката в Европа ! И ...уж депозитите под 100 хил Е били защитени а в начало и тях бяха сложили в "кюпа " . Нима не знаеха ...или решиха да пробват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още