IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

​Зоуи Салдана: Не можем да печелим от планетата, без да се грижим за нея

Климатичните промени и възможностите за устойчиво развитие вдъхновяват младите предприемачи, коментира актрисата

08:30 | 18.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Елена Кирилова, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Елена Кирилова, Investor Media Group

Зоуи Салдана е едно от най-популярните лица на Холивуд в момента. Кариерата ѝ стъпва на роли във филми като "Аватар", "Пазители на Галактиката" и "Стар Трек". Същевременно тя е предприемач - миналата година стартира собствена медийна платформа (BESE), която обръща внимание на малцинствените групи, които са слабо представени в медиите в Съединените щати. Тази година Зоуи беше част от журито на конкурса за социално предприемачество Chivas Venture. На неговия финал успяхме да чуем мнението ѝ по няколко въпроса за жените в предприемачеството, работата в Холивуд и какво е нужно на младите хора, които започват собствен бизнес. Ето и какво ни разказа актрисата на червения килим на финала на Chivas Venture.

Колко важно е компаниите , които се раждат днес, да са устойчиви и да мислят за природата?

- Мисля, че майката природа наистина ни изпраща много големи предупреждения за това, което се случва с планетата ни, ако продължаваме да строим и да печелим финансово, да получаваме лични облаги, без да ѝ отвръщаме с нищо, без да рециклираме, без да се грижим за нея. Това вдъхновява млади хора в бизнеса да създават компании около идеята за устойчивост и грижа за планетата и е наистина чудесно.

Част сте от тазгодишното жури на състезанието за компании в сферата на социалното предприемачество Chivas Venture. Какво бихте препоръчали на участниците през следващата година?

- Съветът ми е, ако градите бизнес, който е социално насочен и свързан с природата, уверете се, че сте разгледали всички малки детайли. Направете го така, че да можете да кажете: "Открих нещо ново". Важно е никога да не спирате да правите проучвания и да сте сигурни, че сте ангажирани с мисията.

Освен с кино, Вие се занимавате и със собствен бизнес. Какво е нужно, за една жена, за да стане успешен предприемач и същевременно да е успешна актриса в Холивуд?

- Труден въпрос! Да работи сериозно, да е честна, да взима мъдри решения, защото ще трябва да работи усърдно. Ок е да казваш „не“, защото понякога да кажеш „не“ може да те заведе до онова единствено „да“, от което се нуждаеш.

Става ли по-лесно за жените в бизнеса?

- Мисля, че винаги ще има предизвикателства. Винаги ще се сблъскваш с предизвикателства, когато градиш нещо, докато се учиш и растеш. Смятам, че по-важното е да се фокусираме върху всички страхотни неща, които се случват на жените и да спрем да се фокусираме върху лошите, които все пак трябва да бъдат решени. Едно от най-важните неща, които правим като жени, е, че се подкрепяме. Когато жена бъде наета на лидерска позиция в компания, това, което прави сега, което не е правила преди или не ѝ е било позволено да прави преди, е да вдъхновява други жени. Всичко това представлява голяма промяна. Вече се грижим едни за други. Това е важното.

Какви са предизвикателствата в работата Ви по медийната платформа BESE?

- Създадох собствен бизнес, който стартирах миналата година, и все още имам много общо с участниците в Chivas Venture, които набират капитал и изграждат бизнеса си. Много оценявам грантове, като този на Chivas, защото те разбират важността да подкрепят инициативи, които насърчават добри бизнеси. Голяма част от проблемите, с които се сблъскваме, не само социалните, но и тези с околната среда, се нуждаят от това някой да им обърне внимание, да изгради компании, които да постигнат мащаб, но и да дадат решения на наболелите проблеми. Аз съм предприемач и преди година стартирах моята медийна платформа. Това, което научих, е, че част от задачата ти, когато създаваш компания, е и да си партнираш с невероятни компании, които до голяма степен са като теб.

Какъв е съветът Ви към жените, които искат да стартират собствени компании?

- Намерете невероятни ментори, които вярват във Вас. Възпитайте духа си и не спирайте да учите.

А към жените, които не са добре представени в Холивуд, в медиите?

Да изградят свои медийни платформи. Да се възползват от социалните мрежи. Те трябва да са проводник на промяна, на революция. Мисля, че в момента социалните мрежи ни дават възможност да разчитаме на собствения си глас, без да се налага да зависим от други посредници, които да ни представляват. Изградете собствени платформи, на които да разкажете собствените си истории, а не просто да разчитате другите да ви видят. Знам, че е лесно да се каже, но в крайна сметка, това трябва да бъде направено.

Каква е мотивацията Ви да правите филми в една система, която не предлага достатъчно разнообразие на работната сила?

- Вече съм по-възрастна и обичам да си мисля, че съм по-мъдра и аз държа контрола над собственото си мнение, моите виждания, моите решения. Това не произтича само от възрастта, а и от опита, от възможността да знам с какво мога и с какво не мога да живея. А след това да следвам пътя си. Сега, когато работя по някой проект, искам да съм сигурна, че историята е добра, героите си заслужават, че екипът е толкова разнообразен, колкото Америка. Освен това искам да ми плащат, да се отнасят с мен по същия начин, по който и с мъжете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 6
michaelis12
преди 4 години
бате кат ми се появи неква неггърка със 100 млн. заплата дет тия мангизи идват от замърсяването на останалия свят потта на робския свят и лице на еврейския инвестиционен банкер Бльомбурга напрао нема начин да не се вържем на тая простотия на жълтата му новинарка Комсомолская правда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 4 години
Зоуи Салдана е едно от най-популярните лица на Холивуд в момента. Кариерата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още