IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо IKEA затваря единствената си американска фабрика?

Въпреки субсидиите от местните власти шведската верига има сериозен проблем в Америка - високите разходи за суровини

13:35 | 17.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Производителят на мебели IKEA затваря единствената си производствена фабрика в САЩ, като измества операциите в Европа, за където твърди, че производствените разходи са по-ниски.

Заводът в Дънвил ще бъде затворен през декември, което ще доведе до около съкращението на около 300 работни места. Фабриката, която отвори врати през 2008 г., произвежда дървени рафтове и неща за складиране, продавани в магазините на IKEA в САЩ и Канада, предава Wall Street Journal.

„Положихме всички усилия да подобрим и поддържаме конкурентоспособността на това предприятие, но за съжаление не са налице правилните условия за разходите, за да продължим производството в Дънвил, Вирджиния“, пише компанията в свое съобщение до медиите.

Световната верига хипермаркети за мебели, известна с шведските си кюфтенца и понякога неразбираемите инструкции за сглобяване на мебелите, посочи, че разходите за суровини са прекалено високи спрямо заводите в Европа, което означава, че цените в Дънвил са "значително по-високи".

IKEA заяви, че преместването на производството в Европа и вносът на стоките от стария континент ще направят нейните мебелни продукти по-достъпни в Северна Америка.

Шведската компания управлява повече от 40 производствени съоръжения в Европа, Китай и Русия. В тях работят около 20 000 работници, а като цяло компанията има около 160 000 служители в световен мащаб.

През миналата година IKEA заяви, че ще съкрати 7500 работни места в рамките на преструктуриране, което според нея ще създаде 11 500 работни места през следващите две години. През декември IKEA заяви, че ще премахне около 90 позиции в завода си в Дънвил.

Шърман Сондърс, бивш кмет на Дънвил и настоящ член на общинския съвет, заяви, че присъствието на IKEA e помогнало на града да разшири представянето си от досегашния фокус върху текстилната и тютюневата промишленост.

„Въпреки че сме тъжни, че затварят, най-важното е, че спечелихме повече пари от IKEA, отколкото сме похарчили за да докараме IKEA тук", каза той.

Кметът Данвил Кен Ларкинг пояснява, че загубата на около 500 000 долара годишни данъчни приходи от IKEA ще засегне бюджета на града, но присъствието на производителя е било от нетна полза.

IKEA е изпълнила условията по споразумение за капиталови инвестиции с Дънвил за 85,5 милиона долара и е създала поне 271 работни места, пояснява Ларкинг.

В замяна държавните и местните власти са предоставили на производителя стимули за около 3,8 милиона долара. Освен това на IKEA е било разрешено да наеме своя завод от 94 акра за 1 долар годишно, с възможност да купи земята за 1 долар. IKEA е осъществила тази покупка.

Представителите на Дънвил не са предложили на компанията допълнителни стимули, за да запазят присъствието ѝ, тъй като по-високите разходи в САЩ за суровини са основният проблем на шведската компания. 

Както веригата, така и местните власти заявиха, че IKEA ще работи с Дънвил в подкрепа на уволнените служители при търсенето на работа. Ларкинг пояснява, че IKEA ще помогне на градските власти при намирането на нов обитател за обекта.

IKEA, която генерира глобални приходи от 40 милиарда долара през последната си фискална година, преодоля проблемите в търговията на дребно по-добре от много други големи вериги. Големите ѝ магазини извън градовете все още доставят по-голямата част от приходите ѝ, но броят на посетителите е в застой, а продажбите в съществуващи магазин напоследък също не растат. Компанията отговори на тези предизвикателства с преструктуриране и планира да отвори по-централно разположени магазини с подобрени възможности за доставка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още