IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В света на европейската модна търговия дори Inditex страда

Акциите на собственика на Zara са спаднали с 4,5% през 2017 г., което може да доведе до най-лошата им година от 2008 г.

22:12 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: inditex.com</em></p>

Снимка: inditex.com

Осъзнавате, че нещата отиват на зле за модната индустрия в Европа, когато времената дори за Inditex са трудни, коментира Bloomberg.

Акциите на собственика на Zara са спаднали с 4,5% през 2017 г., което може да доведе до най-лошата им година от 2008 г. Макар че спадът е много по-слаб от този на конкуренти като Hennes & Mauritz (понижение от 22%) и Esprit (35%), той показва, че дори най-добрите в бизнеса не са имунизирани срещу предизвикателствата на постоянно нарастващата конкуренция в онлайн търговията и намаленията.

„Дори и те виждат натиск върху маржовете си, основно защото конкурентната среда е толкова трудна“, казва Марк Фелпс, главен инвестиционен директор на глобалните акции в AllianceBernstein в Лондон.

Резултатите за третото тримесечие, които ще излязат на 13 декември, вероятно ще докажат това. Сравнимите продажби са напът да покажат „значително забавяне“ във втората част на периода, посочват анализатори на Raymond James, тъй като мекото европейско време е отложило закупуването на есенни/зимни облекла. Въпреки това те смятат, че бизнес моделът на Inditex е „несравним в индустрията“.

Известна с революцията, която предприе в модната верига на доставки в търговията на дребно, базираната в Испания компания си спечели отдадени фенове в инвестиционната общност. Raymond James е сред 22-те брокерски къщи, които дават оценка на акциите „buy“ или „outperform“, докато само 4 препоръчват продажба.

Способността на Inditex бързо да пуска модели от модния подиум в магазините, както и по-малките размери на партидите, се харесва на модерния потребител, смятат от Macquarie Capital.

“Особено сред по-младото население става въпрос за [отношение тип] виж сега, купи сега, носи сега“, казва Андреас Индерст, анализатор в Macquarie, чиято оценка за акциите на Inditex e “outperform” още от февруари 2016 г. Потребителите на Zara “са щастливо готови да платят по-висока цена за повече новости, за мода, която наистина е сред тенденциите“.

Според Индерст акциите са ударени от „краткосрочни опасения“ около влиянието върху рентабилността на силно евро и забавяне в сравнимото представяне. Ръстът на сравнимите продажби се е забавил с 6% през шестте месеца до 31 юли от най-силното си ниво от поне 14 години през фискалната 2017 г.

Не всички анализатори са толкова оптимистично настроени. Мишел Уилсън от Berenberg понижи рейтинга на акциите на Inditex до „sell“ миналия месец заради по-слабата увереност в устойчивостта на „изключителния“ растеж на приходите на компанията предвид засилването на конкуренцията.

Появата на онлайн търговци на дребно налага натиск върху традиционните конкуренти с физически магазини по света. Пазарната стойност на Asos задмина тази на британската верига Marks & Spencer Group за пръв път миналия месец, което е символично за структурната промяна, настъпваща в индустрията през последните две десетилетия. Растежът на конкурентите, които предлагат големи намаления като Primark, усложнява още повече ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още