IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериалът "Властелинът на пръстените" на Amazon може да струва 465 млн. долара

Сумата е само за първи сезон и може да е най-голямата, похарчена от студио за подобна продукция

11:29 | 17.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Сериалът „Властелинът на пръстените“ на Amazon се очертава като особено скъпо начинание за интернет гиганта, пише CNBC.

Министърът на икономическото развитие и туризма на Нова Зеландия Стюарт Наш разкри, че фентъзи драмата ще бъде една от най-скъпите телевизионни продукции в историята. Само първи сезон ще струва около 465 млн. долара.

Сумата е сериозна и вероятно е най-голямата, която някое студио е харчило за създаването на един сезон. За сравнение „Игра на тронове“ на HBO струваше около 100 млн. долара на сезон. Епизодите в първи сезон струваха около 6 млн. долара всеки и цената потенциално е нараснала до около 15 млн. долара до осми сезон.

През 2017 г. Amazon плати около 250 млн. долара за правата върху книгите на Толкин.

„Това ще бъде най-големият телевизионен сериал, правен някога“, обяви Наш.

Информацията беше публикувана първо в базираното в Нова Зеландия издание Stuff. В статията се посочва още, че Amazon иска да заснеме пет сезона в страната и евентуално да продуцира и отделен сериал, свързан с историята.

Финансовият ангажимент на Amazon към Нова Зеландия вероятно ще доведе до данъчна отстъпка от около 114 млн. долара, което беше отбелязано като „значителен финансов риск“ от държавната хазна. Няма ограничение на това колко Amazon ще похарчи и следователно Нова Зеландия може да даде стотици милиони долари, така че да помогне за субсидирането на проекта.

Въпреки това снимките вероятно ще дадат голям финансов тласък на местната икономика, тъй като Amazon ще плаща на местни работници, включително ще има големи разходи за настаняване и храна. След това ще дойде и потенциалният туристически бум. Филмовите трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ подкрепиха значително туризма в Нова Зеландия, привличайки хора от цял свят.

Новият сериал „Властелинът на пръстените“ е в процес на създаване и се очаква да се появи в края на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още