IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung - корпоративният гигант зад Зимните олимпийски игри през 2018 г.

Зад избора на Пьонгчанг за домакин на игрите стои не кой да е, а председателят на компанията

08:15 | 13.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В края на 2009 г. южнокорейският президент отменя присъдата на председателя на Samsung Group Лий Кън-хе за финансови злоупотреби и му дава мисия: да докара Зимните олимпийски игри в страната през 2018 г.

Южна Корея се е проваляла два пъти по този показател.

Лий прекарва следващите 18 месеца в пътувания по света, уверявайки гласуващите в Международния олимпийски комитет, че Южна Корея може да се справи със събитието. Това е доста голямо предизвикателство, в част от случаите улеснено от офисите на Samsung в чужбина, тъй като тя е най-голямата южнокорейска бизнес империя. Samsung е и основен спонсор на Олимпийските игри, като през годините е платила над 500 млн. долара за целта. През юли 2011 г. работата ѝ се отплаща и Пьонгчанг печели наддаването, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Сега, когато Олимпийските игри стартираха, името на Samsung е навсякъде. Компанията има собствен павилион, на който ще показва своите очила за виртуална реалност и други устройства. Атлетите пък ще получат специални модели Galaxy Note 8.

Дори Лий Дзие-юн, синът на Лий Кън-хе, който в момента ръководи компанията, тъй като баща му е тежко болен, беше освободен от ареста тази седмица. Това означава, че може да присъства на игрите.

Никога досега в историята на Олимписките игри страната домакин и толкова голяма компания не са били в такива тесни връзки. Южна Корея получи игрите, които искаше, а Samsung ще получи дивиденти от силния си ангажимент към събитието.

Позицията на Samsung тревожи Майкъл Пейн, бивш маркетинг директор на Международния олимпийски комитет, който твърди, че е особено притеснителна намесата на спонсор, който може да повлияе на гласовете на комитета.

„Samsung беше много активна в създаването на приятелства“, допълва той.

Припокриването между Samsung, Южна Корея и игрите в Пьонгчанг е толкова необичайно, че е малко вероятно да бъде повторено, твърдят членовете на МОК, както и експертите по Олимпийските игри. Лобирането на Лий и силната ангажираност на Samsung сега са смятани за нещо неподходящо от част от експертите и хората, които имат право на глас за игрите.

Етичният кодекс на МОК, създаден през 1999 г., инструктира спонсорите „да се въздържат от подкрепа и промотиране“ на офертите.

Организаторите на събитието искат компаниите, подкрепят игрите финансово в най-голяма степен, да останат неутрални. Правителството в Южна Корея обаче отдавна разчита на най-големите си конгломерати за подкрепа на държавните цели, включително за помощ за спортни събития като Летните олимпийски игри през 1988 г. и Световното първенство по футбол през 2002 г.

С империя, простираща се от смартфони през тематични паркове и биофармацевтични продукти, Samsung до момента е най-важната компания в страната.

Подходът на Южна Корея към спечелването на наддаването за игрите през 2018 г. беше необичайно, защото самият Лий е делегат на МОК. Въпросните делегати, които избират страните домакини, имат право да лобират свободно без конфликт на интереси, тъй като обичайно не са свързани със спонсори, твърдят експерти.

Двойната роля на Лий като председател на основния олимпийски спонсор и член на МОК никога не е била под въпрос преди, а и сега. Никой не е обвинил Samsung в незаконни действия по купуването на игрите през 2018 г. Компанията отказва да коментира въпроса. 76-годишният Лий пък получи сърдечен удар през 2014 г. и е в тежко състояние оттогава. Говорителят на Samsung твърди, че не може да коментира.

МОК заяви, че Лий не е прекрачил правомощията си като член на комитета, а правилата дават ясно да се разбере, че Samsung, като другите големи спонсори, трябва да остане безпристрастна.

Samsung е най-големият производител на смартфони в света. В момента тя разполага с шестия най-високо оценяван бранд в света според Interbrand. През 2000 г. тя беше на 43-о място по този показател.

Когато спечелването на домакинството беше обявено в Дърбан, Лий беше на предните редове в публиката, през две места от южнокорейския президент, който го помилва. След като Пьонгчанг спечели две трети от гласовете, Лий се просълзи.

Този ден в Дърбан беше върха в Олимпийското пътуване на Лий. През септември по желание на семейството на Лий, той не настоя да бъде преизбран, а МОК го направи един от своите нямащи право на глас „почетни“ членове.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още