IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите стадиони в България: Приказки за лека нощ или реални намерения?

Няколко клуба имат мащабни планове за стадиони, които биха дали голям тласък за кандидатурата за домакинство на Евро 2028, Мондиал 2030 или Евро 2032

19:53 | 29.03.19 г.
Новите стадиони в България: Приказки за лека нощ или реални намерения?

Митове или реалност са новите футболни стадиони в България? Всичко започна с разкритието на спортния министър Красен Кралев, че страната ни, заедно с Румъния, Сърбия и Гърция, ще кандидатства за Евро 2028, Мондиал 2030 или Евро 2032. Това коментира редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

 

о думите на Кралев националният стадион може да отговаря на всички изисквания за голям форум с инвестиция от около 30 милиона лева. За да кандидатстваме, у нас трябва да се инвестира в 2-3 съоръжения. Кралев е убеден, че вложените средства ще се оправдаят по категоричен начин. И вече с готова инфраструктура, можем да кандидатстваме със съседите за Евро 2028, Мондиал 2030 или Евро 2032".

Но кои ще са новите стадиони у нас?

Гостът каза, че няколко клуба имат мащабни планове, които, ако се осъществят, ще дадат голям тласък за кандидатурата.

"Стадион "Христо Ботев" в Пловдив трябва да открие врати след около година. Гриша Ганчев има планове да разруши "Българска армия" и на негово място да издигне модерно съоръжение, което ще струва близо 30 млн. евро. Bloomberg съобщи, че Локомотив Пловдив има намерения да инвестира 15 млн. лв. на стадиона в парк "Лаута", припомни още Коларов и уточни, че не е гаранция, че всяко ново съоръжение ще може да покрие високите изисквания на ФИФА и УЕФА за домакинство на голям форум.

"Кандидатурата е обвързана и с инфраструктура – градски транспорт в градовете домакини, определен брой паркоместа, капацитет на стадионите и т.н. Но подобни планове за нови стадиони не за първи път излизат наяве. През годините сме виждали много неосъществени проекти, особено от Левски и ЦСКА. По план "сините" вече трябваше да имат нов дом, но само Сектор "А" на "Герена" е готов. Той беше открит с двугодишно закъснение и още не е напълно завършен. Няма козирка, но новите шефове имат амбиции да вложат големи средства в подобряването на базата".

Гостът добави, че има надежда за нещо подобно заради новите зали, които бяха построени в България.

"Арена Армеец в София, съоръженията в Русе и Варна показаха, че се работи добре в тази насока".

Вижте видео материала с целия разговор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още