IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началникът на кораба ЕС: Добра заплата, но натоварен график

Според Жан-Клод Юнкер от Люксембург, „това е работа на пълен работен ден, по 18 часа дневно“

17:26 | 21.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Той ръководи изпълнителната власт на ЕС, управлява екип, в който се говори на много езици, преговоря с най-влиятелните световни лидери, но няма нито самолет, нито ведомствено жилище. Новият председател на Европейската комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември и в четвъртък на европейска среща на високо равнище се обсъждаха кандидатите за неговия пост, посочва БТА.

Според настоящия титуляр, Жан-Клод Юнкер от Люксембург, „това е работа на пълен работен ден, по 18 часа дневно“. Владеенето на английски е задължително, френският е допълнително предимство, както и всеки друг европейски език.

Ето какви са прерогативите и задачите на длъжността:

Непривлекателен кабинет

Човекът, който е лицето на Европа, има офис на 13-ия етаж в „Берлемон", сграда с кръстовидна форма, построена през 60-те години на мястото на бивш манастир (откъдето идва името й), и обновена в края на миналия век след 15-годишно отстраняване на азбест. Тя няма нищо общо с блясъка на Елисейския дворец или канцлерството в Берлин.

Разположена е в доста сив квартал, който носи името на родения в Люксембург французин Робер Шуман, един от бащите основатели на европейската идея.

Пред „Берлемон“, от другата страна на „Рю дьо ла Лоа“, улицата, която е почти като минаваща през града магистрала, се намира Съветът, където по няколко пъти годишно се събират държавните и правителствените ръководители на Съюза.

Тази сграда, наречена „Юстус Липсиус“ (по името на белгийския хуманист от 16-и век), постоянно напомня на председателя на Европейската комисия, че правомощията му са ограничени, тъй като лидерите на държавите от ЕС и Европейският парламент вземат решенията въз основа на негови предложения.

Достойно възнаграждение

Заплатата е следната: 27 903, 32 евро бруто на месец (облагани с 45 процента данък), към които всеки месец има добавка за квартира от 4185,50 евро и 1418,07 евро за разходи.

Ако има дете, което да издържа, председателят на Европейската комисия получава добавка от 410,11 евро и помощ за ученик от 100,18 евро.

За сравнение, френският президент печели много по-малко: неговата месечна заплата е 15 140,45 евро бруто, заедно с всички добавки.

Председателят на ЕК няма служебно жилище. Затова има няколко възможности - да живее в един от многобройните апартаменти в европейския квартал, да наеме къща в престижните и зелени общини Волув Сен Пиер, Волув Сен Пиер/Сен Ламбер или Укл, а може също, както г-н Юнкер, да спи в хотел.

За пътуванията си председателят на изпълнителната власт на ЕС трябва да ползва редовни полети като всички.

Служители от 28 държави

Председателят на ЕК има под свое ръководство около 33 000 служители, които са от 28-е държави членки (ако се стигне до Brexit, те ще са 27).

Основният работен език е английският и това ще остане така, дори ако Обединеното кралство напусне Съюза. Другите два работни езика са френският, чието влияние значително намаля след разширяването на ЕС на Изток, и немският.

Под прякото ръководство на председателя е Колегиумът на 27-те комисари, по един от всяка държава от ЕС (плюс тази на председателя).

Председателят ги избира на базата на предложения на страните членки. След това трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент.

Датчанката Маргрете Вестагер, кандидат за председателския пост на Еврокомисията, обеща да има балансирано разпределение между мъже и жени.

Заседания на ЕК в сряда

Под ръководството на своя председател Европейската комисия предлага законодателство, задължително за целия ЕС, следи за зачитането на конкуренцията между предприятията, като евентуално налага глоби и договаря търговски споразумения между ЕС и целия свят.

Комисията се събира на заседание един път седмично, най-често в сряда в Брюксел, но веднъж месечно заседава във вторник в Страсбург.

Един път годишно, през септември, председателят на ЕК изнася реч за състоянието на съюза на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, донякъде по образец на американския президент, който говори през януари пред Конгреса.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Защо се оплакваш чак сега? То не бяха бурни целувки с Борисов, то не бяха спЯвки и спИвки, то не беше прикритие за ишиас. Забелязал ли си, че НИКОЙ не те уважава. Ами плана Юнкер???Какво спечелихме ние от нега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още