IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Джеф Безос да стане първият в света трилионер до 2026 г.?

За целта годишният ръст на богаството му трябва да се запази през идните шест години, което обаче е малко вероятно

14:48 | 16.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Anindito Mukherjee/Bloomberg

Джеф Безос е най-богатият човек в света, далеч изпреварвайки останалите си конкуренти, но той също така е основател и главен изпълнителен директор на една от малкото компании за един трилион долара, пише CNBC.

Според изключително оптимистична прогноза още преди края на това десетилетие ръководителят на Amazon сам може да притежава състояние от 1 трлн. долара. Това показва анализ на платформата Comparisun, която обслужва малки и средни компании.

Comparisun прогнозира, че Безос ще стане първият в света трилионер до 2026 г., става ясно от ново проучване на компанията, което проследява средния годишен ръст на нетното състояние на милиардера през последните пет години.

В момента състоянието на Безос се оценява на 143 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg, а Comparisun изчислява, че нетното богатство на главния изпълнителен директор на Amazon е нараствало със средно около 34% през всяка от последните пет години.

Богатството на Безос продължава да расте стабилно, въпреки че бившата му съпруга Маккензи получи около 38 млрд. долара от дела му в Amazon като част от споразумението за развода им през 2019 г. Като цяло нетното състояние на Безос е нараснало над два пъти от 2015 г. насам, когато е било около 63 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg.

Ако темпът на годишен ръст на богатството му се запази, Comparisun изчислява, че общото нетно състояние на Безос може да премине прага от 1 трлн. долара до края на 2026 г., когато той ще е на 62 години.

Но вероятността Безос да продължи да увеличава голямото си лично богатство с такъв удивителен темп е относително малка.

Технологичният анализатор Марк Махани от компанията RBC Capital Markets побърза да коментира оптимистичната прогноза на Comparisun. „Пишете ме скептик“, отбеляза той в имейл до CNBC.

Скептицизмът му е оправдан, тъй като Comparisun допуска, че нетното състояние на Безос ще продължи да расте със същия темп като през последно време, който вече го превърна в най-богатия човек в съвременната история.

Запазването на този темп ще е висока топка за всеки човек или компания.

Макар че бизнесът на Amazon процъфтява до момента по време на настоящата икономическа криза и коронавирусната пандемия, като увеличава личното нетно богатство на Безос, голямо забавяне на икономиката може да промени състоянието му през идните години.

През 2018 г. Робът Франк от CNBC отбеляза, че Amazon ще трябва да достигне цена на акция от над 12 600 долара (към петък тя беше около 2377 долара), за да може Безос да постигне нетно състояние от 1 трлн. долара, защото собственото му богатство е тясно свързано с пазарната оценка на компанията. Франк коментира това, още преди акциите на Безос в Amazon да намалеят заради развода и преди редицата продажби на книжа на компанията, които той използва, за да финансира компанията си за изследване на Космоса Blue Origin.

Сега, когато делът на Безос в Amazon е около 11% от компанията, тя трябва да постигне пазарна стойност от близо 11 трлн. долара до 2026 г., за да направи основателя си трилионер в съответствие с прогнозата на Comparisun.

Безос може да не стане трилионер до 2026 г., но фактът, че настоящата му траектория може да го доближи до този праг, показва колко бързо е успял да натрупа още по-голямо богатство през последните пет години.

Междувременно прогнозата на Comparisun беше приета с остри критики в интернет от хора, които са възмутени, че богатството на Безос продължава да расте, въпреки че икономиката страда, а десетки милиони американци загубиха работата си през последните два месеца.

Безос и Amazon бяха подложени на критики заради неотдавнашното решение на компанията да прекрати политиката си на безграничен неплатен отпуск за служителите. Бившият вицепрезидент на Amazon Web Services Тим Брей подаде оставка по-рано този месец заради решението на компанията да уволни служители, които открито критикували трудовите й практики, а служители в складове на Amazon изразиха възмущението си от действията на компанията за справяне със заплахата от коронавируса на работното място.

Amazon не е отговорила на молбата на CNBC за коментар, но преди време съобщи, че е вложила близо 800 млн. долара в увеличаване на заплатите на фона на коронавирусната пандемия и планира да инвестира около 4 млрд. долара от печалбата си през второто тримесечие за повишаване на заплатите, разширяване на възможностите за тестване за коронавирус и лично предпазно оборудване за служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още