IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите препоръчват: Част VI - Деница Петрова

Ръководителят на "Грийнпийс" в България препоръчва любими книги, филми и музика, за които си заслужава да отделим време

17:06 | 30.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Иван Дончев / Greenpeace</em></p>

Снимка: Иван Дончев / Greenpeace

"Лидерите препоръчват" е поредица от интервюта с български личности, доказани професионалисти в своята област, които дават своите препоръки за качествено съдържание, на което да посветим времето си в следващите месеци, в които ще сме повече време у дома.

Днес ви срещаме с Деница Петрова, която ръководи офиса на екологичната организация "Грийнпийс" в България от създаването му през 2011 г. Деница е от Варна и е запален планинар. 
 
Ето какво ни препоръчва за следващите месеци и кой е нейният човек за пример през тази толкова предизвикателна година:
 
Филм: „Клубът за литература и пай от картофени обелки на Гарнси“.

"The Guernsey Literary and potato peel pie society“ - „Клубът за литература и пай от картофени обелки на Гарнси“. Не съм сигурна, че този филм е преминал през българските екрани. Аз го гледах вкъщи през пролетните дни на карантина (по Netflix). Много трогателна история за човешката връзка в дни на окупация. От филмите, които с удоволствие бих гледала отново.

The The

Снимка: guernseymovie.co.uk

Сериал: Unorthodox/The Queen’s Gambit

Избягвам да гледам сериали, защото изискват да им се отдели много време. Ако са направени добре ще ми е трудно да се откъсна от тях, без да съм разбрала как свършва историята. Имам много други идеи и начини да прекарвам свободните си моменти. Все пак за изминалата година гледах 2 къси сериала – Unorthodox (4 епизода), The Queens Gambit ( 7 епизода). И двата ми бяха интересни, показват много непознати за мен светове. Отново от Netflix.

Книга: „Улица Консервна“

Бих прочела отново „Улица Консервна“ на Джон Стайнбек, заедно с продължението „Благодатният четвъртък“. Когато ги четох за пръв път преди години, бе мрачен ноември, а аз се смеех на глас, докато чета.

Джаджа: Канче

Канче – става за вода, кафе, вино. Нося го по хижи, от полза е и ако плувате в някой басейн и има диспенсър за вода. Може да отидете до някое кафене, да си вземете кафе в своето канче и да го пиете в парка. Това са някои от начините, по които аз ползвам канчета всяка седмица. Хем се радвате на свое красиво канче, хем намалявате използването на безсмислена и вредна пластмаса за еднократна употреба.

Канче Канче

Снимка: Pixabay

Музика: Нора Джоунс

Много любими песни имам. Ето една, която ме размечтава: Нора Джоунс и Анушка Шанкар заедно – „Traces of You”.

Домашно занимание за зимата: Музика, танци, чупене на орехи

Чупене на орехи и чистенето им – отнема време, но действа медитативно.  Ако натрошите повече,  ще имате за зимата за приготвяне на сосове, за добавяне към овесени ядки, тиквеници.

Кърпене на чорапи - също много медитативно, а накрая с конкретен видим резултат и чувство за завършеност. Втори живот за чорапите.

Слушане на музика и танцуване вкъщи, много ободрява.

Човекът за пример на Деница Петрова за 2020 г.: Помагащите

Нямам един конкретен човек. По-скоро ме впечатляваха хората, които се самоорганизираха в мрежи за взаимопомощ. Виждах такива примери през цялата година –  хора, които ти носят зеленчуци, защото си в карантина; хора, които предлагат подслон, защото къщата ти е изгоряла от горските пожари в Калифорния (случи се на мои близки приятели там); хора, носещи супа и чай на приятели в болница. Тези жестове на подкрепа и грижа са ми пример. Радвам се, че сме така свързани все още като хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още