IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Където затворите се превръщат в луксозни хотели

Редица градове с удоволствие преправят своите бивши затвори в доходоносни хотели

14:07 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Best Western Premier Hotel Katajanokka в Хелзинки все още е обграден от висок зид<em>. Снимка:&nbsp;Best Western</em></p>

Best Western Premier Hotel Katajanokka в Хелзинки все още е обграден от висок зид. Снимка: Best Western

От откриването му през 1851 г. в затвора на бостънската улица Charles Street са били затворени Бостънският удушвач, разбойниците от знаменития обир на Brinks Security Building, които по време на обира през 1950 г. са откраднали няколко милиона долара, както и командир на нацистка подводница от Втората световна война.

Междувременно затворът се е превърнал в хотел, в който гостите срещу 400 и повече долара на нощ може да пият коктейлите си в затворническа килия, да похапват риба или да гледат модни ревюта в бившите помещения за спорт на затвора, пише Wall Street Journal.

"Направо е невероятно колко пари се плащат за това някой да остане в затвора", казва Вини Макри, гост от Чикаго, докато изпразва бирата си и оглежда оживеното фоайе на Liberty Hotel. "Но те са го преобразили по отличен начин".

С цел да се стимулира въображението на модерните и богатите туристи, хотелиерите вече трансформираха манастири, пещери и дори един Boeing 747 в шикозни хотели. Затвори, преобразени в хотели обаче са най-новата тенденция – където затворници някога са мечтаели за бягство, гостите сега плащат големи суми за само една нощ.

В Любляна, Словения, бивш лагер за военнопленници на окупационните сили от Втората световна война, по-късно превзет от комунистическия режим, е превърнат в младежки хостел. Днес там до 20 гости се настанят в клетки, които са украсени от различни артисти.

A затвор в Хелзинки, който е бил изграден през 19-и век от цар Александър III, когато Финландия е част от Руската империя, сега е част от хотелската верига Best Western. Почти петметровите стени все още обграждат сградата високо.

Радикална промяна претърпя и Four Seasons в Истанбул. Някога той е бил затвор в неокласически стил, в който през 1978 г. се е снимал и трилърът "12 часа през нощта -  Midnight Express". "Бившата спортна площадка на затвора сега е красив двор зад красива жълта фасада", се казва в сайта Concierge.com. „Вместо садистични пазачи там днес има добре обучен, любезен персонал".

Междувременно по целия свят има най-малко една дузина такива "затвори - хотели". Брокери казват, че концепцията отдавна е популярна в Европа, но в САЩ едва сега набира скорост. Liberty Hotel е запълнен на 80 на сто от капацитета си – колкото е бил пълен и при откриването му през 2007 г., казва мениджър.

Гари Дейвис, който управлява десетки хотели от веригата UK Malmaison, твърди, че бивш затвор в Оксфорд се счита за един от най-добрите хотели на компанията. И други британски градове с удоволствие преправят своите бивши затвори в доходоносни хотели. „Хората лесно се  подмамват от това, че един затвор изглежда добре", казва Дейвис. "Но трябва да се уверят, че в модела има и икономически смисъл".

Но за превръщането на такива съоръжения в хотели наистина има добри причини, казват експерти от индустрията. В продължение на няколко години бутиковите хотели ставаха все по-популярни сред младите, богати туристи, които търсят нещо уникално. Хотелиерите от своя страна се опитват да направят своя имот по-вълнуващ, за да се откроява на конкурентния пазар.

Много от затворите са на над 100 години и се нуждаят от сериозен ремонт. Общини, които са закъсали за пари, обаче предпочитат често да продават тези имоти, отколкото да инвестират в тях. Въпреки това много от старите затворите са под закрила на общините като паметници, така че да не могат да бъдат разрушени или значително променени.

Промяната им се затруднява от този факт, казва Бьорн Хансон, декан на Факултета по Хотелски мениджмънт в университета в Ню Йорк. „Особената архитектура на затворите не предоставя възможности за преобразуването им в офиси или апартаменти", казва той. "Честно казано, това е често непрактично и за хотели".

И получаването на кредит от банка за такъв проект също е доста трудно. През 2010 г. Marriott International печели поръчката за превръщане на затвора Sainte-Anne в Авиньон, Франция, в четиризвезден луксозен хотел с конферентни зали, плувен басейн и подземен паркинг.

Но след икономическата криза хотелският оператор се отказа от тези планове. "По различни причини това не се получи", казва говорител на Marriott.

В Нюпорт, щата Роуд Айлънд, един затвор с полицейска станция от 18-и век е превърнат в хотел с 23 стаи. Дори след откриването му в лобито често се стичат хора, които искат да говорят с шефа на полицията или да оспорят бележка за парични наказания, казва съсобственикът Том Глейси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още