IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите за доставки на храни ще са принудени да свият прогнозите си

Ускоряването на инфлацията ще донесе нови предизвикателства пред този бизнес, твърдят от J.P. Morgan

22:40 | 20.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Европейските компании за доставки на храна ще бъдат принудени да свият прогнозите си през втората половина от годината, след като рекордно високата инфлация и нарастващите разходи по заемите ще започнат да влияят на потребителите, твърдят анализатори от J.P. Morgan, цитирани от Ройтерс.

Брокерската компания заяви, че доставките на храна до този момент не са преминали „стрес тест“ по време на рецесия, но очаква силен спад на поръчките.

Прогнозата беше дадена на фона на инфлацията в еврозоната, която миналия месец достигна 8,1% - повече от четири пъти над целта на Европейската централна банка.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по-рано този месец каза, че британската икономика ще стагнира през 2023 г. предвид високата инфлация.

Тази сутрин J.P. Morgan сподели, че средата за компаниите за доставка на храна остава предизвикателна заради по-неблагоприятните сравнения с година по-рано, все по-големите разходи за работна ръка и затягането на потребителските бюджети.

„Инвеститорските надежди за второто полугодие вероятно ще останат неизпълнени, тъй като високата инфлация и нарастващите разходи по заемите започват да водят до влошаване на потребителските бюджети“, коментира анализаторът на JPM Маркус Дибел.

За да укротят ускоряващата се инфлация, централните банки по света бързат да повишат лихвените проценти. Миналата седмица Федералният резерв на САЩ одобри най-голямото си увеличение на лихвите от повече от четвърт век.

Това обаче предизвика опасения от рецесия в големите икономики, предвид забавянето на глобалния растеж и намаляващото потребителско търсене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още