IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е най-скъпата китара в света?

Инструментът, с който Кърт Кобейн свири по време на легендарното MTV Unplugged в Ню Йорк през 1993 г., бе продаден за над 6 млн. долара

16:58 | 22.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT</em></p>

Снимка: EPA/ETIENNE LAURENT

Китарата, с която Кърт Кобейн свири по време на легендарното телевизионно предаване MTV Unplugged в Ню Йорк през 1993 г. - само няколко месеца преди смъртта си, бе продадена на търг за рекордната сума от над 6 млн. долара.

Организаторите на търга от Julian's Auctions споделят, че според техните очаквания цената на инструмента е трябвало да бъде около 1 млн. долара. Изненадата им била огромна, когато получили седем оферти, най-високата от които била за 6,010 млн. долара, предава специализираното издание Guitarworld.com.

Купувач е австралийският предприемач и собственик на RØDE Microphones Питър Фрийдман.

Продажната цена прави акустичния инструмент най-скъпата китара, продавана някога на търг, засенчвайки предишния рекордьор - Black Strat на Дейвид Гилмор - китаристът на Pink Floyd, от 1969 г., който се продаде за 3 975 000 долара миналата година.

Фрийдман планира да покаже китарата на световна изложбена обиколка сред галерии и арт пространства, насочвайки постъпленията към сценичните изкуства.

„Това е голяма сделка. Дори не съм я купил за мен “, заяви австралиецът пред агенция AP. „Платих за нея, но ще я използвам, за да подчертая тежкото положение на артистите по целия свят, като го обиколя, а след това ще я продам и ще използвам парите по-късно“.

„Музиканти и артисти подкрепят семейството ми от 60-те години. В тази игра сме от памтивека, така че имах голям късмет с RØDE и успях да изкарам много пари, няколко милиона“, пояснява още Фрийдман.

Китарата, на която Кобейн свири по време на MTV Unplugged, е модел D-18E, произведен от „Martin Guitars" през 1959 г. Оказва се, че този модел е много рядък, от него са произведени само 302 бройки. Инструментът на Кобейн е седмата произведена бройка. Това е единствената китара, на която фронтменът на Nirvana свири по време на Unplugged.

Освен че е част от това изпълнение, инструментът също така е декориран лично от Кобейн. Легендарният музикант е поставил три стикера от летища на дръжката на китарата, както и пластина „Bartolini" на тялото. На калъфа за китарата Кърт залепва стикер от албума на Poison Idea „Feel The Darkness".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още