IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е най-богатият човек, живял някога?

Манса Муса бил толкова богат, че щедрите му дарения съсипали икономиката на цяла страна

20:30 | 12.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на Amazon Джеф Безос е най-богатият човек в света според списъка на милиардерите на списание Forbes за 2019 г., публикуван миналата седмица. Със своето състояние от 131 млрд. долара той е най-богатият човек в съвременната история.

Това обаче съвсем не означава, че е най-заможният човек на всички времена, пише ВВС.

Тази титла принадлежи на Манса Муса, западноафриканския владетел от XIV век, който бил толкова богат, че щедрите му дарения съсипали икономиката на цяла една страна.

През 2012 г. американският сайт Celebrity Net Worth определи богатството му на 400 млрд. долара, но икономическите историци са съгласни, че е невъзможно да се установи точното му състояние.

Златният крал

Манса Муса е роден през 1280 г. в семейство на владетели. Брат му Манса Абу-Бакр управлявал империята до 1312 г., когато абдикирал и поел на експедиция.

Според сирийския историк от XIV век Шибаб ал-Умари Абу-Бакр бил обсебен от Атлантическия океан и териториите отвъд него. Той поел на експедиция с флотилия от 2000 кораба и хиляди мъже, жени и роби, която така и не се завърнала.

Така Манса Муса наследил царството, което брат му оставил. По време на управлението му царство Мали значително се разширило. Той анексирал 24 града, включително Тимбукту.

Царството обхващало територия от близо 3280 км от Атлантическия океан до днешен Нигер, като включвало части от днешни Сенегал, Мавритания, Мали, Буркина Фасо, Нигер, Гамбия, Гвинея-Бисау, Гвинея и Бряг на слоновата кост.

Голямата земна маса донесла със себе си и огромни ресурси като злато и сол. По време на управлението на Манса Муса Малийската императия държала близо половината от златото на Стария свят, съобщава Британският музей. И то принадлежало изцяло на царя.

Пътуване до Мека

Въпреки че в Малийската империя имало толкова много злато, самото царство не било добре познато. Това се променило, когато ревностният мюсюлманин Манса Муса решил да поеме на поклонническо пътуване до Мека, преминавайки през пустинята Сахара и Египет. Царят напуснал Мали с каравана от 60 хил. мъже.

Той взел целия си царски двор и официални представители, войници, шутове, търговци, камилари и 12 хил. роби, както и дълъг влак с кози и овце за храна. Цял град, който се придвижвал през пустинята.

Стотици камили се движели в колона, като всяка камила пренасяла десетки килограма чисто злато.

Гледката станала още по-пищна, когато керванът стигнал в Кайро, където царят и хората му можели да покажат богатството си.

Срив на цената на златото в Кайро

Манса Муса оставил толкова запомнящо се впечатление в Кайро, че и 12 години по-късно хората в града продължавали да говорят за него. Той така щедро пръскал злато в Кайро, че тримесечният му престой станал причина цената на благородния метал в региона да се срине за десет години, разрушавайки икономиката.

Американската технологична компания SmartAsset.com счита, че заради обезценяването на златото поклонническото пътуване на Манса Муса е довело до икономически загуби на стойност 1,5 млрд. долара в Близкия изток.

На връщане към дома Манса Муса отново минал през Египет и според някои източници опитал да помогне на икономиката на страната, като извади част от златото от обращение, заемайки го при много високи лихвени проценти от египетските банки. Други твърдят, че той пръснал толкова много злато, че то свършило.

Внимание към образованието

След завръщането си от поклонението Манса Муса започнал да насърчава изкуствата и архитектурата в родината си. Той също така финансирал литературна дейност и построил училища, библиотеки и джамии. Тимбукту скоро се превърнал в образователен център и хората от цял свят пристигали да учат в университета Санкоре.

Смята се, че богатият цар е създал образователната традиция в Западна Африка, въпреки че историята на империята му остава почти неизвестна извън региона.

След смъртта на Манса Муса през 1337 г. на 57-годишна възраст империята била наследена от синовете му, които не могли да я опазят. По-малките провинции се отделили и империята рухнала.

По-късно пристигането на европейците в региона забило последния пирон в ковчега на империята.

Десетимата най-богати мъже на всички времена

Манса Муса (1280-1337, цар на Малийската империя) неустановено богатство

Октавиан Август (63 г. пр. Хр. - 14 г. сл. Хр., римски император) 4,6 трлн. долара

Джао Сю (1048-1085, император на Китай) неустановено богатство

Акбар I (1542-1605, император на Индия) неустановено богатство

Андрю Карнеги (1835-1919, шотландско-американски индустриалец) 372 млрд. долара

Джон Рокфелер (1839-1937, американски магнат) 341 млрд. долара

Николай Александрович Романов (1868-1918, руски цар) 300 млрд. долара

Мир Осман Али Хан (1886-1967, индийски владетел) 230 млрд. долара

Уилям Завоевателя (1028-1087) 229.5 млрд. долара

Муамар Кадафи (1942-2011, дългогодишен лидер на Либия) 200 млрд. долара

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
По статията работи: Божидарка ЧобалиговаЪмдам. Copy/PasteСравки Google
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още