IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Техеран превърна града в гигантски музей

Билбордовете в града осъмнаха, преобразени с известни произведения на изкуството

13:35 | 10.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Кметът на Техеран Мохамед Бакер Галибаф е добре познат в Иран като бивш командир на Революционната гвардия, пенсиониран пилот, загубил два пъти президентските избори. Тази седмица той добави и още една титла към списъка – патрон на изкуствата, след като нареди на всички 1500 билборда в Техеран да бъдат поставени изображения на известни произведения на изкуството, включително такива на много видни западни художници, пише New York Times.

Почти за една нощ всички билбордове в Техеран, които са собственост на града и са негов основен източник на доходи, спряха да рекламират южнокорейски съдомиялни и последните лихвени проценти на банките.

Жителите на Техеран, които прекарват часове на ден по натоварените пътища, често закривайки лицата си с шалове от смога, търкат невярващо очите си при вида на произведенията на Ротко и Мунк на билбордовете, заедно с творби на изтъкнати ирански художници.

"Обичайният ми сутрешен маршрут се превърна в голямо приключение за мен“, твърди 58-годишният Хамид Хамраз, докато кара своето жълто такси Peugeot в трафика на магистрала Hemmat. “Сега в таксито обсъждаме картини и произведения на изкуството“.

Такива дискусии са именно целта на проекта, твърди Моджтаба Мусави, съветник на Организацията по благоустройството на Техеран – общинска група, която отговаря за вида на парковете, фасадите, както и за билбордовете.

"Нашите хора са твърде заети, за да ходят в музеите и галериите“, твърди той. „Така че ние решихме да превърнем целия град в огромна галерия“.

Кметът прегръща идеята, твърди Реза Багери, друг представител на местните власти.

„Всичко това беше направено под негово мъдро ръководство“, допълва той. „Господин Галибаф обича изкуство, а през последните години разви дълбока любов към произведенията. Управлението на голям град като Техеран означава много повече от предоставянето на услуги. Културата и изкуството също трябва да бъдат част от това. Не казвам всичко това само защото работя тук“.

Анализаторите в страната виждат във внезапния интерес на кмета към изобразителното изкуство скрит мотив. Както в САЩ, политическите сили вече се подготвят за президентските избори през 2016 г. И въпреки двете си поражения Галибаф остава известен като хитър и амбициозен политик.

На фона на сделката за спорната иранска ядена програма и с евентуалното затопляне на отношенията със САЩ, кметът може би се опитва да се позиционира като точния човек за поста в тези времена, твърдят анализаторите.

"Представянето на изкуство на средната класа в Техеран е ясен опит да я спечели в своя полза“, посочва 65-годишният историк и колекционер на изкуство Хамид Тахери. „Нямам нищо против – невероятно е да видиш изкуство в града. Уникално е“.

От произведенията, избрани от специална група от хора, повече от 30% са чуждестранни. Подбрани са творби само на покойни ирански художници, тъй като „някои от модерните работи могат да доведат до нежелани последици“, твърди Мусави.

"Харесам идеята“, коментира 60-годишен мъж, който живее в един от западните квартали, допълвайки, че „градът все пак не бива да забравя, че пешеходните пътеки трябва да бъдат почистени“.

Билбордовете вече не показват толкова политически слогани, както преди години, а са се насочили предимно към търговски теми, новите арт предложения са приети широко и с ентусиазъм от гражданите. Част от хората твърдят, че никога не са ходили в музеи, но приветстват инициативата.

"Естествено, че е по-добре да видиш изкуство вместо реклами“, посочва Майед Хоби, 19-годишен студент по физика. „Това наистина ме вдъхновява за първи път в живота си да отида на музей“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още