IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клубовете и организаторите на концерти с обща отговорност за музикалните права

Залите вече могат да изискват документи за уредени авторски права от организаторите, тъй като също са отговорни пред закона

22:23 | 11.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Собствениците на зали и клубове за концерти и организаторите на въпросните събития вече носят т.нар. „солидарна отговорност“ за уреждането на права за концертно изпълнение на авторска музика. До този момент отговорността беше само в ръцете на организатора, но установяването му беше особено трудно за дружествата за колективно управление на музикални права, тъй като голяма част от промоутърите използват различни инструменти, за да се крият и да заблуждават организациите.

Съгласно промените в Закона за авторското право и сродните му права при неизпълнение на задълженията „първо лицето, което предоставя мястото за ползване, отговаря солидарно с организатора на концерта за изплащане на дължимите възнаграждения на авторите за публичното изпълнение“.

С новите промени в Закона за авторското право и сродните му права, собствениците на зали вече могат да искат предварително договор за уреждането на музикалните права от страна на организатора. Ако правата не са уредени, двете страни в случая биват отговорни пред закона.

„Този механизъм има шанса да изчисти в голяма степен системата и да осветли бизнеса“, обясни пред журналисти Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор“.

От дружеството обявиха, че вече са успели да проведат срещи със собствениците на големи зали в София и Варна, за им представят целия механизъм. От организацията виждат, че промените вече имат положителен ефект.

„През последния месец при нас дойдоха хора, които не сме виждали от години“, обясни Димитров.

Първият пробив

След влизането в сила на промените се стигна и до първото спиране на концерт заради неуредени права. Става дума за събитие на джаз китариста Ал Ди Меола в Русе, планирано за 12 май тази година, за което така и не е било заплатено за уреждане на правата от страна на организатора.

„Музикаутор“ подава сигнал до Министерството на културата и се обръща към община Русе, в чиято зала е щял да се проведе концертът. Проверка на министерството установява поредица от съмнителни обстоятелства от около събитието. На първо място е установено несъответствие между лицето, което се представя за организатор, и компанията, вписана като такъв на всички рекламни материали – Vulsima.

Така ден преди самия концерт събитието бива отменено, а реалният организатор остава неясен.

Какво се случва с клубовете?

Проведени проверки в седем клуба за жива музика в София между 1 и 6 юни тази година обаче показват негативна тенденция. По данни на „Музикаутор“ в периода януари-май в клуб Mixtape 5 са проведени близо 100 концерта, но лицензираните са само два, а по въпросните два договора все още не са постъпили плащания.

Ситуацията е почти сходна и с други клубове в столицата. Sofia Live Club е организирал 101 събития, но е лицензирал само едно. В Studio 5 е имало 69 събития в посочения период, а лицензите са два.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още