IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как коронакризата повлия на футбола и какви са финансовите ефекти от нея

Килиан Мбапе е най-ценният играч в света с 200 милиона евро оценка

09:30 | 21.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Двадесет от най-големите европейски клуба са загубили над 1 млрд. евро приходи през последната година, докато почти 10% са били свалени от средните стойности на цените на играчите, вследствие на икономическото въздействие на пандемията Covid-19, според проучване на пазара на анализаторите от KPMG.

Докладът относно европейските шампиони, фокусиран върху победителите в шестте основни първенства и осъществен от Football Benchmark Team, установи, че Ювентус, Пари Сен Жермен и Порто имат двуцифрен процентен спад на приходите, докато Байерн Мюнхен, Ливърпул и Реал Мадрид преживяват по-скромно понижение. Реал Мадрид и Байерн все още отчитат печалби, като испанският клуб може да се похвали с най-високи приходи с 681,2 млн. евро. Следват приходите на Байерн от 607,2 млн. евро, 557 млн. евро на Ливърпул и 540,6 млн. евро на ПСЖ.

Реал Мадрид излезе на печалба, въпреки че доходите спаднаха с 8%, благодарение на мерките за намаляване на разходите, включително намаление на заплатите с 10%, което се отнася за всички играчи и летни продажби. Те привлякоха само един нов футболист през лятото и макар да имат най-големия бюджет в проучването, той беше спаднал с повече от 200 милиона евро този сезон. Смята се, че Ливърпул има най-ценния отбор.

Според данните на KPMG Килиан Мбапе е най-ценният играч в света с 200 милиона евро оценка, докато в топ 10 има четирима англичани - Рахим Стърлинг (втори, 132,5 милиона евро), Джейдън Санчо (трети, 130 милиона евро), Хари Кейн (пети, 120 млн. евро) и Маркъс Рашфорд (112,2 млн. евро). Лионел Меси е 12-и с €101,3 млн. оценка, докато Кристиано Роналдо е извън топ 50, оценен на 63,2 млн. евро. Мохамед Салах (122,2 млн. евро), Садио Мане (120 млн. евро) и Трент Александър-Арнолд (107,1 млн. евро) са оценени като най-ценните от Ливърпул. Най-ценният играч на Мадрид е дефанзивният полузащитник Каземиро.

По-широка извадка от 20 европейски отбора изчислява обща загуба на приходи от 1 млрд. евро, с 18,5% спад на приходите в Манчестър Юнайтед, 12,3% в Тотнъм и 7,9% в Ливърпул. Отборът на Селтик обявява спад с 15,5%, докато Порто отбелязва най-голямото понижение на континента - 50,5%. Спадът при Ливърпул, в резултат на това, че се налага да играят при затворени врата, както и на ранното им отпадане от Шампионската лига, където те бяха нокаутирани от Атлетико Мадрид точно преди блокадата, беше смекчено от ръста на търговските приходи с 14%.

От включените в извадката отбори - включващи три от Англия, Испания и Италия, плюс два от Холандия, Германия, Франция, Португалия и Турция, както и Селтик - само Севиля и Борусия Дортмунд регистрираха увеличение на приходите през миналия сезон. Проучването цитира данните от проучването на Европейската асоциация на клубовете, според което заплатите на играчите през следващите години се очаква да достигнат над 70% от средния бюджет на клубовете, цифра, която ще се окаже непосилна за тях.

Оперативните приходи на Ливърпул са намалели с 8% на годишна база до 557 млн. евро през последните 12 месеца. Като ключов фактор за това е спадът на приходите от мачове с 14% и тенденцията феновете да предпочитат да гледат спорт на живо онлайн. Тази тенденция продължава и през новия сезон, но въпреки това проучването изчислява, че стойността на клуба ще нарастне до 2,658 млрд. евро.

Според доклад на CIEA през лятото е имало 43% спад в трансферната активност в петте най-големи европейски първенства, а KPMG изчисли, че половин милиард евро са се изпарили от пазарните стойности на 500-те най-скъпи играчи. Средно пазарните стойности на играчите са намалели с 9,6%, установява проучването. Според него пазарната стойност на отбора на Ливърпул възлиза на 1,094 млрд. евро, това на Байерн е 943,4 млн. евро, Мадрид е оценен на 874,2 млн. евро, ПСЖ на 806,6 млн. евро и Ювентус на 734,8 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още