IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животът в бягство ще струва скъпо на Карлос Гон

Богатството на изпадналия в немилост лидер на Nissan и Renault се е свило с 40%, откакто бе арестуван преди повече от година

17:39 | 18.01.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Getty</em></p>

Източник: Getty

Разходите по бягството на бившия лидер на Nissan и Renault могат да се окажат само малка част от това, което по закон може да му бъде отнето в даден момент.

Цената на бягството на бившия ръководител на автомобилния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон включваше 14 млн. долара задържана парична гаранция, докато прехвърлянето му в Ливан, където отпразнува Нова година, е изчислявано на 15 млн. долара и дори повече, пише Bloomberg.

Това включва 350 000 долара за частния самолет, който прехвърли Гон от Осака до Истанбул, и милиони долари за преминаването му в Ливан - процес, в който са замесени 25 души, посочва анонимен източник, запознат с процеса.

След бягството на бившия лидер на Nissan и Renault стана ясно, че богатството му се е свило с 40%, откакто той беше арестуван преди повече от година на летището „Ханеда“ в Токио, показват данни Bloomberg Billionaires Index. Сега състоянието му се изчислява на около 70 млн. долара, което е спад от около 120 млн. долара в момента на първото му явяване в съда преди година.

По време на двучасова пресконференция в Бейрут миналата седмица 65-годишният Гон многократно изтъкна своята невинност на фона на твърденията, че е прикривал доходите си и е използвал корпоративни ресурси за лична изгода, обвинявайки замесените японски прокурори, правителствени служители и ръководителите на Nissan Motor в заговор срещу него.
Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Миналата година Nissan отмени компенсации за Гон, а от Renault заявиха, че той не може да се възползва от подписаната през 2015 г. клауза за неконкуриране, както и за плащания в акции, които бяха част от условията за оставането му в компанията. Много от обвиненията се отнасят именно за подобни компенсации при пенсиониране в размер на 140 млн. долара, които той още не е получил.

Разследванията срещу Гон във Франция са свързани с подозрения за евентуална злоупотреба с финансови средства на Renault и получаване на значителни такси за консултантска дейност. Бившият изпълнителен директор също така се съгласи да плати 1 млн. долара за уреждане на гражданска жалба от американската Комисия по ценните книжа и борсите, която заяви, че той не е оповестил коректно евентуалните пенсионни плащания, без да признава или отрича неправомерни действия от своя страна.

Адвокатската кантора, чиито услуги ползва Гон, Paul Weiss Rifkind Wharton & Garrison LLP, отказа да коментира оценките на неговото богатство или споразумението му с американската комисия.

Неговите правни защитници в Ливан също отклониха искането за коментар. Nissan се опитва да предприеме съдебни действия срещу Гон в Ливан, според запознати източници. Японският концерн иска да изгони Гон от неговата вила в Бейрут, която компанията закупи за 8,75 млн. долара, реновира и обзаведе.

По искане на Япония Интерпол издаде така наречената червена бюлетина за Гон. Ливанската прокуратура от своя страна е издала забрана за пътуване, а френския му паспорт е отнет, заяви в интервю министърът на правосъдието на Ливан Алберт Сархан.



Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Не е ясно дали някой от активите на Гон е бил конфискуван. Законите в Япония не позволяват отнемане на имуществото на подсъдимия, ако няма съдебна присъда, според Таичи Йошикай, професор по право в университета Кокушикан. Активите могат да бъдат замразени само ако са свързани с определени видове престъпления, главно част от организираната престъпност и по преценка на съдията.

Районната прокуратура в Токио публикува на своя уебсайт изявление на английски език в четвъртък миналата седмица, според което Карлос Гон сам е виновен за строгите условия на гаранцията му. Според министъра на правосъдието в Токио Масако Мори Гон „разпространява както в Япония, така и в международен план, лъжлива информация за правната система на Япония и нейната практика“.

Изчислението на Bloomberg за нетното богатство на Гон не предполага дали част от активите му към момента на ареста - които включват акции в Renault и Nissan, оценени на около 60 млн. долара - не е конфискувана или продадена. Дори и да е така, разходите, които произтичат от това, определено като най-известното бягство в света, ще продължат да бъдат огромни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
mick
преди 4 години
За какво са му пари в затвора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още