IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителните директори, които напуснаха или бяха уволнени през 2019 г.

Близо 1500 изпълнителни директори са се оттеглили между януари и ноември

15:07 | 25.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Източник: Pixabey</em></p>

 Източник: Pixabey

Позицията „изпълнителен директор“ беше по-нестабилна от всякога през 2019 г. Рекорден брой главни ръководители напуснаха позициите си тази година, според доклад на консултантската компания Challenger, Grey и Christmas.

Близо 1500 изпълнителни директори са се оттеглили от своите длъжности между януари и ноември 2019 г., което е увеличение с 12% в сравнение със същия период на миналата година. Това е най-силният ръст на годишна база откакто компанията започва да проследява тенденцията през 2002 г.

Challenger наблюдава тези промени в публични и частни компании, както и в правителствени агенции и сдружения с нестопанска цел, които извършват дейност от поне две години и имат повече от 10 служители.

Андрю Челинджър, вицепрезидент на фирмата, сподели, че има няколко фактора за текучеството на най-високите позиции. "Силната икономика и високото търсене на ръководни кадри привличат изпълнителните директори към нови позиции", каза той. Според него фактор е и "продължаващата несигурност около търговията и регулациите, докато новите технологии продължават да оказват влияние върху почти всяка индустрия".

Лари Пейдж, например, отстъпи позицията си на изпълнителен директор на компанията майка на Google - Alphabet - в началото на декември. Сергей Брин, президент на Alphabet, също заяви, че напуска позицията. Съучредителите ще продължават да бъдат част от борда на директорите на Alphabet и да поддържат контрол върху бизнеса, а Сундар Пичай, настоящият изпълнителен директор на Google, стана изпълнителен директор и на Alphabet.

Ето кои други ръководители на компании напуснаха или бяха отстранени през годината, според публикация на CNN:

Девин Уениг от eBay

Девин Уениг се оттегли от позицията си през септември. Някога доминиращият сайт за онлайн пазаруване се опитва да се фокусира върху основните си бизнеси, след като е изправен пред натиск от страна на инвеститорите. През декември eBay продаде StubHub на европейски конкурент в сделка за 4 млрд. долара.

Арт Пек от GAP

Изпълнителният директор на GAP Арт Пек се оттегли през ноември след близо 15 години в компанията. Той беше изпълнителен директор на Gap от 2015 г. Пек беше сред най-високо платените главни изпълнителни директори в сектора търговия на дребно. По време на неговото ръководство марката регистрираше спад в продажбите в продължение на няколко години. Акциите на компанията загубиха повече от половината от стойността си по време на мандата на Пек.

Ричард Плеплър от HBO

Ръководителят на HBO Ричард Плеплър обяви през февруари, че се оттегля от позицията си след близо три десетилетия. Той не посочва конкретна причина за напускането си, но казва в имейл до персонала на цялата компания, че "е подходящият момент да направи това". Напускането му се случи малко след като апелативният съд се произнесе в полза на AT&T за закупуването на компанията майка на HBO - WarnerMedia, която преди беше известна като Time Warner.

Бърнард Хис от Heinz

Изпълнителният директор Бърнард Хис напусна позицията си начело на хранителния гигант през юни след четири години управление. Той беше главен изпълнителен директор на Kraft Heinz, тъй като Kraft и Heinz се обединиха през 2015 г., а преди това беше изпълнителен директор на Heinz от 2013 г. Тази година беше трудна за Kraft Heinz. Компанията отписа от стойността на Kraft и Oscar Mayer 15 млрд. долара, отчете загуба от 12,6 млрд. долара за четвъртото тримесечие на 2018 г.,намали дивидентните плащания с 36% и обяви, че счетоводните й практики са подложени на разследване от Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ .

Стив Ийстърбрук от McDonald's

Стив Истърбрук беше свален от длъжност като изпълнителен директор и президент на McDonald's, след като бордът определи, че е нарушил политиката на компанията в началото на ноември. Той беше на позицията от 2015 г. и ръководеше агресивния план за модернизиране на веригата, включващ реконструкция на ресторантите.

Марк Паркър от Nike

Изпълнителният директор на Nike Марк Паркър заяви, че напуска позицията през ноември. Назначен през 2006 г., той е бил в компанията от 1979 г. Мандатът на Паркър в Nike бе помрачен от два големи скандала през последните две години, включително съдебни дела за предполагаема полова дискриминация в компанията. Той ще бъде заменен през януари 2020 г. от Джон Донахю, член на борда на Nike и изпълнителен директор на компанията за облачни услуги ServiceNow.

Кевин Планк от Under Armour

Изпълнителният директор и основател Кевин Планк заяви, че се оттегля от позицията през октомври. Той беше изпълнителен директор на компанията от създаването й през 1996 г. Компанията изпитва затруднения в продажбите, борейки се със своите конкуренти. Патрик Фриск ще заеме длъжността изпълнителен директор на 1 януари 2020 г., а Планк ще стане изпълнителен председател и бранд мениджър на марката.

Оскар Муньос от United Airlines

Изпълнителният директор Оскар Муньос заяви през декември, че ще освободи длъжността през май 2020 г. след близо пет години начело на компанията, и ще стане председател на United Airlines. Акциите са поскъпнали с над 50% по време на мандата на Муньос. Скот Кирби, бивш изпълнителен директор на American Airlines и настоящ президент на United Airlines, ще наследи длъжността изпълнителен директор.

Кевин Цуджихара от Warner Bros.

Кевин Цуджихара, ръководителят на WarnerMedia, напусна компанията през март на фона на разследване по обвинения в сексуален тормоз. Отстраняването му се случи малко след като беше получил допълнителни отговорности и ново звание - председател и главен изпълнителен директор на Warner Bros. Entertainment. През юни компанията назначи Ан Сарноф за изпълнителен директор на Warner Bros., като тя стана първата жена, която ръководи студиото от създаването му.

Адам Нойман от WeWork

Изпълнителният директор и съосновател на WeWork Адам Нойман се оттегли от позицията си през септември след неуспешен опит на компанията да стане публична. В изявление Нойман каза „че е в интерес на компанията да се оттегли като изпълнителен директор".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още