IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията за бърза мода налага все по-спешни за решаване екологични проблеми

Производството на дрехи и обувки заедно допринася за 8% от глобалните парникови емисии

20:01 | 07.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустрията за бърза мода на стойност 2,5 трлн. долара е вторият по големина потребител на вода в света, посочва Икономическата комисия за Европа на Организацията на обединените нации (UNECE), отбелязвайки, че производството на една памучна тениска изисква 2700 литра вода - „количеството, което един човек пие за 2,5 години“. Според оценките на агенцията един на всеки шест души в света работи на позиция, свързана с модата – индустрия, чиято верига на предлагане има репутация на опасни условия, детски труд и други експлоататорски практики, особено за момичета и жени, пише Quartz.

Модата обикновено не е сред приоритетите на UNECE. Целта на агенцията е да насърчава икономическата интеграция и сътрудничество между страните ѝ членки.

Тя обаче има своята роля в напредъка на целите за устойчиво развитие на ООН, включително намаляване на бедността, осигуряване на чиста вода за всички и предлагане на достойни условия на труд за всички. Ето защо модата е индустрия, която не може да бъде пренебрегната.

На събитие, свързано с тематиката, организирано на 1 март в Женева, организацията предупреди, че практиката на модната индустрия да бълва все по-голям обем евтини дрехи налага „екологични и социални спешни въпроси“.

Днес средностатистическият потребител купува много повече дрехи, отколкото преди няколко десетилетия, но носи дрехите двойно по-кратко – цикъл, в който те се произвеждат бързо и евтино, износват се бързо и се изхвърлят бързо.

САЩ и Европа са лидери в тази поведенческа промяна, но моделът се повтаря и в страни като Китай. „До 2030 г. ще има 5,4 млрд. души в глобалната средна класа спрямо 3 млрд. през 2015 г.“, казва UNECE. “Това ще доведе до засилено търсене на дрехи и други стоки, които определят начина на живот на средната класа. Ако потреблението продължи със сегашния си темп, ще се нужни три пъти повече природни ресурси до 2050 г. спрямо използваните през 2000 г.“.

Ресурсите обаче не са единственият повод за тревоги. Модната индустрия е и сериозен замърсител заради енергията, нужна за отглеждане на суровините и производството на платовете, както и заради броя химикали включени в процеса на боядисване. Отглеждането на памук например използва несъразмерно количество от световните инсектициди.

В доклад, представен през февруари, ClimateWorks Foundation и консултантската организация Quantis изчисляват, че индустриите за дрехи и обувки заедно допринасят за 8% от глобалните парникови емисии и освен ако нещо не се промени бързо, климатичното влияние на модната индустрия ще се увеличи с 49% до края на 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Sakamano
преди 6 години
Един от най-големите екологични проблеми създава рециклирането. Модната индустрия е далеч зад него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още