IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски "крал на сушито" се сдоби с риба тон за 108 500 евро

Рибата е три пъти по-скъпа от 180-килограмовия екземпляр от миналата година

16:22 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Собственикът на японската суши верига Zanmai Кийоши Кимура ще има правото и през тази година да отнесе вкъщи най-скъпата риба тон по време на традиционното за Япония новогодишно наддаване. Кимура беше класиран на първо място по време на аукциона с цена от 14 млн. йени (108 500 евро) за тежащата 200 килограма риба от най-високо качество, предава DPA. 

Рибата е три пъти по-скъпа от 180-килограмовия екземпляр от миналата година, за който Кимура плати около 31 хил. евро.

През 2013 г. собственикът на ресторанта наддаваше в конкуренцията на ресторант от Хонконг до около 1,2 млн. евро за една риба. 

Традиционно първият за годината аукцион през януари на известния рибен пазар Tsukiji в Токио е важна част от новогодишните празненства в Япония и на него често са отбелязвани рекорди.

Рибата от вида червен тон е ценена заради изключителните си вкусови качества при приготвянето на суши.

Всяка година Кимура се опитва да спечели на търга Tsukiji най-добрата червена риба тон. Тазгодишният екземпляр е хванат на брега на севернояпонския град Ома. Японците предпочитат да ядат месото на рибата сурово под формата на суши или сашими. Страната е най-големият потребител на продукти от морски дарове, като консумира около 80% от хванатите в Атлантическия и Тихия океан риби от вида червен тон. В повечето случаи рибата се преработва на суши.

Намиращата се в Тихия океан риба, наречена също северноатлантическа риба тон или червена риба тон, е застрашена от изчезване. В допълнение, бързите хищни риби обикновено са значително обременени от тежките метали, които се натрупват в тяхната мускулна тъкан през годините поради начина им на живот и тяхната възраст.

Тазгодишният търг за Нова година е последният в 80-годишната вече традиция на рибния пазар Tsukiji в Токио. През тази година той се премества в по-модерно място в южната част на столицата. Дневните сутрешни търгове на пазара Tsukiji привличат хиляди чуждестранни туристи  от години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още