IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И британските нощни клубове пострадаха: липсват им охранителите

Ако проблемът се изостри, може да се превърне в заплаха за обществената безопасност, предупреждават от местната асоциация

16:22 | 18.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британската клубна индустрия в момента изпитва необичаен дефицит на кадри – охранители.

„Ако недостигът стане по-голям, той може да се превърне в заплаха за обществената безопасност", каза ръководителят на браншовата асоциация Night Time Industries Association Майкъл Кил, цитиран от Sky News. По време на пандемията, когато клубовете и баровете бяха затворени в продължение на много месеци, мнозина напуснаха индустрията и потърсиха работа с по-приятно работно време.

„Brexit също не помогна, макар и да не е единственият фактор, който играе роля тук“, каза Кил. Много работници от ЕС напуснаха Великобритания по време на пандемията. Новите визови правила за Brexit означават, че много малко ще се завръщат. Това води до проблеми в редица индустрии. Най-драстичните и видимите досега са последиците от липсата на шофьори на камиони, което доведе до изпразване на рафтовете на някои супермаркети и „пресушаването“ на бензиностанции.

Според Night Time Industries Association до миналия месец около един на всеки пет клуба или ресторанта във Великобритания е затворил или ограничил работното си време поради липсата на персонал за охраната.

Питър Маркс, ръководител на Rekom UK, която оперира няколко британски клубни вериги под имената Pryzm и Atik, отчита нарастващи разходи поради по-високите заплати, цените за енергията и връщането към по-високия ДДС. „Разходите ни са нараснали с около 15 процента", каза Маркс пред Sky News.

„Има стъпки, които правителството може да предприеме, за да облекчи проблема, независимо дали става въпрос за финансиране на инициативи за обучение, рационализиране на новите изисквания за обучение или преодоляване на недостига чрез законодателство“, пояснява Кил. По думите му може да се преразгледа и темата за временните визи, за да се облекчи кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още