IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граф Найперг: Работните навици на хората правят работата в България трудна

Производителят на вино казва още, че за да се преодолее ефектът от кризата у нас, трябва да се засили делът на износа на вина

12:12 | 27.09.10 г. 4
<p>Граф Стефан Фон Найперг. Снимка: Личен архив</p>

Граф Стефан Фон Найперг. Снимка: Личен архив

Семейството на Граф Стефан Фон Найперг отглежда вино от 800 години. Потомственият винопризводител е роден в Германия, завършва бизнес, икономика и политика в Париж, а след това лозарство и енология в Монтпелие.

Графът е собственик на пет замъка и винарски изби във Франция. Заедно със съдружника си д-р Карл Хайнц са основни акционери в „Беса Валей Уайнъри”, която купува 2 400 декара земя край пазарджишкото село Огняново преди повече от десет години и винарска изба с капацитет 1 млн. бутилки годишно.

- Какъв е делът на винарната ви на българския пазар към момента?

Продажбите в страната стигнаха около 40%, а 60% от продукцията ни се продава в чужбина. Целта ни е да развием още повече дела на износа.

- С какво българският тероар превъзхожда този в съседните ни страни (Гърция например), че да се спрете точно на него?

Страни като България или Румъния трябва да реорганизират лозарството и да се фокусират върху тероара си. Голяма част от условията за отглеждане на вино тук са изключителни и ние работим упорито, за да направим българските вина разпознаваеми и известни, като повишим износа например.

- Основният пазар за износ на бордото Енира е Азия. Какви приходи получава избата от износа си?

Точно така. Азия е основният ни износен пазар. 40% от вината, които продаваме в чужбина, са за Япония, Хонконг и Китай.

- Как си обяснявате факта, че именно азиатците са най-големите почитатели на виното ви? Добър маркетинг, разумна ценова политика или особеност на вкуса?

Една от основните причини е тази, че азиатците знаят малко за българските вина. Те купуват вина, които намират за добри, не робуват на предразсъдъци.

- Всъщност Енира е българска марка вино, която вие купувате и започвате да произвеждате по нова технология?

Технологията не е гаранция за производство на висококачествено вино. Производителите отпреди 100 години не са разполагали с технологии, но са съумявали да направят много добри и балансирани питиета. Уважение, наблюдение и адаптивност – това са ключовите думи за успех в този бранш.

- Към кой тип потребители е насочено виното ви? Целите ли се към по-отбрани клиенти или таргет са всички почитатели на хубавото вино?

Клиентите са различни за различните ни продукти. Enira, както и виното Easy на Енира, са плодови вина, лесни за консумация, идеални за младите хора. Reserva има повече танини, по-комплексен вкус, който е по-близък до бленда Bordeaux, докато BV и Syrah са много силни вина и е добре да отлежат, за да могат да разкрият пълното си очарование.

- Страда ли винената индустрия от кризата и какви мерки взимате вие, за да оцелеете?

В много страни в Европа кризата вече е отминала, но у нас все още се усеща влиянието й, което кара страната да страда доста. Ето защо износът трябва да се развие, целта ни е до 2011 г. делът на износа да бъде удвоен.

- Смятате ли, че на виното у нас може да се гледа като на една добра инвестиция, както е за много хора на Запад?

Що се отнася до инвестицията в лозя, производителите тук имат нужда от много пари, защото българските банкери не разбират стойността на подобен род инвестиция и съответно според тях тя не е рентабилна. Такава инвестиция е дългосрочна. Нужни са и познания в областта на отглеждането на лозя и производството на вина.

Що се отнася до инвестицията във вече готови вина, още е прекалено рано за това тук. Първо трябва да се утвърдят брандове, известни имена, които да се докажат на пазара. За това трябва много енергия.

- Как ви се струва бизнес климатът у нас? Лесно ли се прави бизнес в България?

Да се работи в България не е лесно заради различните работни навици на хората. Понякога е трудно да откриеш хора, на които настина да можеш да се довериш.

- Вие сте потомствен винопроизводител. Има ли тайни, които прилагате за направата на вина във вашите изби?

Тероарът, както и природата трябва да се уважават. Традиционните методи се адаптират в зависимост от лозята, за да се постигне баланс, вкус и аромат на напитката. И още веднъж - уважение, наблюдаване и адаптивност са ключовите думи, които са тайната на бранша. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dror
преди 13 години
Kradat!da beshe se probval v Rumania ili Italianiama po-kradlivi ot Italiantsite v Evropa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Didkata
преди 13 години
"Понякога е трудно да откриеш хора, на които настина да можеш да се довериш" - дипломатично казано "крадат" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
bate Goiko
преди 13 години
"Работните навици на хората правят работата в България трудна"А добро утро, графе :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
GHOST_FX
преди 13 години
А има ли нужда от коментари. Каквото е казал човека си е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още