IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гмуркане в дълбоки води

Авантюристично, красиво и вдигащо адреналина спускане до морските дълбини

14:38 | 09.07.09 г.
Гмуркане в дълбоки води

 

Гмуркането не е занимание за всеки – задължително условие е да обичате водата, да изпитвате удоволствие от плуването, да имате авантюристичен дух и да не ви е страх от дълбочините. За щастие гмуркачите аматьори не е необходимо да си набавят специална екипировка – такава може да се наеме от многото клубове, които се намират край морето. А адреналинът си заслужава, особено ако мястото за гмуркане е разноцветен коралов риф с богато разнообразие от морска флора и фауна, на дъното има останки от потънал кораб или подводни пещери.

Всъщност има различни гмуркачи – някои се гмуркат за миди, риболов, на подводна експедиция или просто да поплуват с рибите. Независимо какво ви е подтикнало да слезете под морското ниво, усещането е вдъхновяващо – ускоряване на пулса, чувство за свобода и безбрежност, лекота и вълнение от новия свят, който се разкрива пред погледа.

 

На българското Черноморие почти всеки курорт предлага клубове за подводни спортове. Там можете да намерите от екипировка, в зависимост от това на каква дълбочина искате да се спуснете, до квалифициран инструктор, без какъвто не е препоръчително да се гмуркате. А иначе ограничения и специални изисквания няма – както за възрастта, физическата издръжливост, така и за уменията за плуване. Преди спускането във вода задължително преминавате половинчасов курс с полезни съвети как да изравнявате налягането в ушите, да движите ръцете и краката под вода, поведение в кризисни ситуации и как да дишате под вода.

 

Водолазният спорт може да бъде леководолазен или тежководолазен, в зависимост от това на каква дълбочина се спускате и съответно от каква екипировка имате нужда. Често при тежководолазните спортове бутилките с въздух, маската и допълнителните тежести са колкото половината тегло на гмуркача, но тази тежест почти не се усеща във водата. За начинаещите разбира се е по-удачен стартът с леководолазните занимания.

 

Цени

Цените на атрактивното занимание варират в зависимост от това къде се намирате по Черноморието и колко нова е екипировката, която вземате. Наемът за един ден на пълно оборудване за гмуркане е около 100 лв. Разходката с инструктор е около 40 лв, а за по-романтичните има и нощно спускане, което е на цена от 50 лв. Някои клубове предлагат допълнителни екстри за авантюристите като спускане до потънал кораб, подводна фотография или подводен риболов, но за желаещите е препоръчително да са изкарали курс за водолази.

 

Курсове

Най-често срещаните системи на обучение са PADI, CMAS, SSI, NAUI, които предоставят международен сертификат, позволяващ на преминалите курсовете да се гмуркат в почти всички водолазни центрове по света. Нивата на обучение при CMAS например са три, като всяко следващо дава по-голяма самостоятелност на спускача и повече умения, позволяващи на водолаза сам да планира спускането си и да обучава други начинаещи водолази. Цената на курсовете е около 400 лв. и се провежда за 4-7 дни.

 

Скуба дайвинг

 

Атрактивна форма на водолазния спорт е скуба дайвингът. Това е съвременен, много популярен и изключително забавен вариант на традиционното гмуркане. Екипировката обаче изисква инвестиция – задължителен неопренов костюм, специални боти, шнорхел, плавници, кислородна бутилка и регулатор за дишането. За любителите на техниката има и редица допълнителни аксесоари като подводен часовник, ръкавици, фенери и други. Като при типичното гмуркане и тук екипировка може да се наеме от клуб, но запалените маниаци, които често слизат до дълбините на морското дъно, предпочитат да разчитат на собствено оборудване. Разликата между обикновеното гмуркане и скуба дайвингът са по-голямата дълбочина и повечето време, което прекарвате под вода. Обикновено местата, на които се практикува скуба гмуркане – подводни рифове, потънали кораби, подводни пещери, са изключително живописни и досегът с морския свят е по-ярък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още