IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германците кътат стари марки за милиарди

Почти 19 години след въвеждането на еврото 12,4 млрд. марки все още не са разменени. Стойността им: 6,34 млрд. евро

12:54 | 16.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Съкровища с дойче марки в чекмеджета или в мазето: почти 19 години след въвеждането на еврото далеч не всички германци са се сбогували със старата валута. В края на ноември, според Deutsche Bundesbank (германската централна банка), банкноти и монети на обща стойност 12,4 млрд. марки (6,34 млрд. евро) все още не са били обменени.

Тази година в клоновете на централната банка са получени банкноти и монети на стойност почти 53,4 милиона марки. Това е значително по-малко ниво от предишните години. Находките стават все по-редки.

„През текущата година обаче имахме несъразмерно силен спад в подадените за замяна марки.  Това вероятно се дължи на ограничения във връзка с пандемията“, заяви пред DPA членът на управителния съвет на Bundesbank Йоханес Берман.

Все още не са върнати банкноти на стойност 5,79 млрд. марки и монети за 6,61 млрд. марки. Според Bundesbank най-голямата част от банкнотите, които все още не са върнати, измерена по стойност, се състои от банкноти по 100 и 1000 марки.

Bundesbank очаква, че някои от банкнотите никога няма да бъдат върнати, защото колекционерите са се подсигурили със стари банкноти и монети.

Повечето от парите бяха разменени около въвеждането на еврото в началото на 2002 г. Отново и отново обаче цели „съкровища“ с марки се откриват случайно, скрити в чекмеджета, в изби, книги или в градината.

За разлика от много други страни от еврозоната, старите банкноти и монети могат да се обменят за неограничен период от време. Обменният курс е непроменен: Получавате едно евро за 1,95583 германски марки (какъвто е и фиксираният курс на лева към еврото).

Поради ограниченията върху бизнеса и обществото, въведени от федералните и провинциални правителства от тази сряда (16 декември), банкноти и монети първоначално могат да бъдат изпращани до централната банка само по пощата. „От тази сряда ще спрем така наречения бизнес за всички в клоновете на Deutsche Bundesbank до 10 януари. Това означава, че засега няма да е възможно да се обменят германски марки на място“, казва Берман.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още