IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският футболен пазар се сви с 13% заради коронавируса

Приходите са спаднали с 13 на сто по време на кризата с Covid-19

15:29 | 29.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

През 2019-2020 г. европейският футболен пазар се е свил за първи път от финансовата криза насам, след като коронавирусната пандемия повлия на част от най-големите турнири в региона, пише Bloomberg.

Приходите са се свили с 13%, или 3,7 млрд. евро, до 25,2 млрд. евро, след като редица мачове бяха отложени или отменени заради мерките за социално дистанциране, сочи доклад на Deloitte, публикуван днес.

„Започваме да виждаме мащаба на финансовото влияние на пандемията върху европейските клубове“, коментира Дан Джоунс, партньор и ръководител на Sports Business Group в Deloitte. “Ще са нужни няколко години, преди да разберем целия финансов ефект от пандемията на Covid-19 върху европейския футбол“.

Футбол Футбол

Графика: Bloomberg

Това беше период на изпитание за най-обичания спорт в Европа. Клубовете избегнаха най-лошото, когато в повечето страни беше разрешено да се възобновят мачовете след първата вълна на вируса, въпреки че някои отбори като тези на Франция и Ниделрандия бяха оставени да се борят за оцеляването си, след като мачовете им бяха напълно забранени.

Футболните клубове, които играят във Висшата лига на Англия – най-голямото национално първенство в Европа, са отбелязали най-голяма колективна загуба в историята си миналата година, тъй като мачовете бяха спрени, а продажби на билети нямаше. Най-скорошният сезон, който приключи през май, се играеше пред по-малко фенове на стадионите, където обикновено има средна посещаемост от по 40 хил. души.

Това беше тежък удар за най-големите английски клубове, които получаваха по около 13% от приходите си преди пандемията от продажбата на билети на привържениците си. Приходите от телевизиите ще помогнат за възстановяването, прогнозира Deloitte.

“Прогнозираме, че приходите за Висшата лига ще се върнат на ниво, сходно с онова от 2018-2019 г.“, коментира Сам Бур, старши мениджър на Deloitte. „Смятаме, че през 2021-2022 г. ще има нови рекордни приходи за Висшата лига от около 5,5 млрд. евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още