IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългоочаквана и различна: Открива се Олимпиада 2020

По-важните въпроси и отговори за голямото спортно събитие в Токио

08:34 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

В 14 ч. българско време днес се откриват Олимпийските игри Токио 2020. Самото им случване е огромно постижение. От Bloomberg разкриват най-важното, което е нужно да знаем за тази сага.

Когато пандемията от коронавируса принуди Токио през миналата година да премести летните олимпийски и параолимпийски игри за юли 2021 г., организаторите запазиха името Токио 2020, заявявайки, че искат събитието да се разглежда като "светлина в края на тунела". Премиерът Йошихиде Суга бе решен държавата му да бъде домакин на глобален спортен спектакъл, въпреки че Covid-19 продължава да върлува. Тези игри няма да бъдат като нито едни други игри, откакто съвременните олимпийски състезания започнаха в края на 19 век. Тази година феновете нямат право да посещават събития в Токио и околностите му. Това означава сериозен финансов удар за Япония, която похарчи милиарди долари за настаняването на атлетите.

1. Кога ще се проведат игрите?

От 23 юли до 8 август ще се проведат обикновените Олимпийски игри Токио 2020. Параолимпийските игри трябва да започнат на 24 август. Това е първото провеждане на съвременна олимпиада в нечетна година. Всичко това показва, че игрите ще се проведат по план, дори след като Токио обяви ново извънредно положение. Според медийни проучвания, проведени през юни, опозицията на японската общественост срещу провеждането на Олимпийските игри в Токио губи сила. Що се отнася до зимните Олимпийски игри в Пекин, които започват шест месеца след игрите в Токио, остава въпросът дали правителството ще бъде принудено да промени плановете си за тях.

2. Какви са предпазните мерки в Токио?

Спортистите не нужно да се ваксинират, за да участват. Организаторите изискват отрицателен тест за Covid, преди да пристигнат в Япония, а участниците ще бъдат подложени на тридневна карантина след кацането. Те също така ще трябва да бъдат тествани ежедневно. Олимпийският шеф Томас Бах заяви, че 85% от жителите на олимпийското село ще пристигнат в Япония ваксинирани и почти всички членове и служители на Международния олимпийски комитет също ще бъдат ваксинирани. Спортистите спазват множеството препоръки за контрол на заразяването и движението им в Япония е ограничено. 

3. Колко са ефективни мерките?

Спортистите и официалните лица са в така наречения балон, за да ги изолират от широката общественост. Но положителните тестове, открити в селото на спортистите в Токио дни преди игрите, предизвикаха безпокойство дали предпазните мерки са достатъчни. Освен това други спортисти, включително гимнастичка от САЩ, дадоха положителен резултат преди пристигането в олимпийското село в Япония, което поражда опасения, че е възможно тези атлети да са заразили съотборниците си. Към 20 юли, според организаторите, 71 случая на Covid са съобщени сред хората, свързани с олимпиадата. 

4. Може ли да се прекратят игрите?

Както отбеляза Суга, последната дума остава на Международния олимпийски комитет. В параграф 66 от договор с града-организатор предвижда различни основания за прекратяване, включително "ако МОК има разумни основания да вярвя, че безопасността на участниците на игрите, ще бъде сериозна заплаха или застрашена по някаква причина".

5. Ще има ли публика?

Всички фенове, дори жителите на Япония, ще бъдат изключени от дейностите в Токио и околните райони, въпреки че някои префектури, в които има малко случаи на инфекция, все още могат да приемат местни зрители. Това решение беше взето във връзка с възобновяването на случаите на заразяване с вируса в Токио, което принуди правителството да въведе наново извънредното положение в столицата. Още през март организаторите заявиха, че зрителите от чужбина няма да бъдат допуснати, за да се ограничи размерът на тълпата. (Миналата година преди отлагането се очакваше да присъстват около 600 000 чуждестранни гости). 

6. Колко струваше отлагането?

Сумата е най-малко 300 милиарда йени (2,7 милиарда долара), като централното правителство, столицата Токио и организационният комитет споделят разходите. Договорът на организационния град между Токио и МОК не предвижда отлагане. Загубата на зрители нанася нов удар върху туристическата индустрия, която разчита на приходите от посетители на олимпийските игри, за да компенсира загубите от пандемията. Преди отмяната на олимпиадата бяха продадени около 7,8 милиона билета. Запазвайки името Токио 2020, дори и след като минахме в 2021 г., МОК гарантира, че логата, опаковките, тениските, стоките и излъчването ще останат същите-стъпка за спестяване на средства от спонсори и партньори.

Продължението на материала четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още