IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет любопитни факта за тазгодишните Оскари

Церемонията ще се състои в Dolby Theatre на 24 февруари

19:48 | 20.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Златните глобуси“ и наградите БАФТА вече са история, но сега кино индустрията се готви за най-голямата нощ в годината – Оскарите.

Звездите ще се съберат в Лос Анджелис за 91-то издание на церемонията по раздаването на наградите на Киноакадемията, която ще се състои в Dolby Theatre тази неделя.

„Рома“ и „Фаворитката“ водят с по десет номинации. И докато Алфонсо Куарон подготвя ново помещение, в което да съхранява наградите си, ВВС публикува десет любопитни факта за тазгодишната церемония.

1. Лейди Гага е взела сценичния си псевдоним от песента на Queen Radio Gaga, тъй като обожавала групата

Но повече от десет години след като стана известна, тя на практика ще трябва да се конкурира с тях. Филмът й „Роди се звезда“ ще се бори в категорията за най-добър филм с биографичната лента на Queen “Бохемска рапсодия“.

2. За трети път Ейми Адамс и Крисчън Бейл участват заедно във филм и двамата получават номинация за Оскар

Те си партнираха също във филма „Боецът“ от 2010 г. и в „Американска схема“ от 2013 г. Тази година двамата отново имат номинация за ролите си във „Вице“. До този момент обаче само Бейл е печелил – той отнесе статуетката за най-добър актьор в проддържаща роля за „Боецът“.

3. Глен Клоуз държи рекорда за актриса с най-много номинации за Оскар и без нито един успех

Много е вероятно това да се промени тази година, тъй като е смятана за фаворитка за най-добра актриса за ролята си в „Съпругата“. Предишните й шест номинации бяха за ролите й във филми като „Фатално привличане“, „Опасни връзки“, “Албърт Нобс“ и “Голямото замръзване“.

4. Това е първата година, в която Netflix получава номинация за най-добър филм

Тя е за филма „Рома“, режисиран от Алфонсо Куарон. До момента филмът се радва на изключително успешен сезон на наградите, като по-рано този месец беше отличен за най-добър филм и при раздаването на наградите БАФТА.

5. Звездата от филма „Рома“ Ялица Апарисио не се е изявявала като актриса преди да бъде избрана за ролята

Сред другите звезди, получавали номинация за Оскар за най-добра актриса с първия си филм са Куавенжаней Уолис за филма „Зверовете на дивия юг“ от 2013 г.,  Габури Сидибе за филма „Прешъс“ от 2009 г. и Хейли Стайнфелд за „Непреклонните“ от 2010 г.

6. В категориите за най-добър актьор в главна и поддържаща роля четири от петте номинирани се превъплъщават в образа на реални хора

И в двете категории актьорът, който играе измислен герой, е от „Роди се звезда“ - Брадли Купър и Сам Елиът.  Сред пресъздадените личности от истинския живот в двете категории са Фреди Меркюри, Винсент ван Гог, Дик Чейни и Джордж У. Буш.

7.  И четирите статуетки за най-добри актьори в главна и поддържаща роля тази година може да отидат за пресъздаването на лесбийки, гейове или бисексуални герои

Победителките на наградите БАФТА Оливия Колман и Рейчъл Уайз се превъплъщават в ролята на любовници във „Фаворитката“. Ролята на Махершала Али в образа на Дон Шърли разкрива и хомосексуалните му предпочитания, а Рами Малек се превъплъти в образа на Фреди Меркюри, който е бисексуален. Миналата година победителите в четирите категории за актьори на Оскарите и БАФТА бяха едни и същи.

8. „Роди се звезда“ е номиниран в осем категории, но Брадли Купър не получи номинация за най-добър актьор

Смята се, че отчасти причината за това е негативната оценка на New York Times, който го разкритикува заради отказа му да обсъжда как личният му живот е повлиял на ролята му във филма. Купър призна в интервю за Опра Уинфри по-рано този месец, че се почувствал „смутен“ от липсата на номинация.

9. Все по-често не е необходимо филмите да бъдат представяни по време на сезона на наградите, за да привлекат вниманието на Академията

Един от най-успешните филми на церемонията през 2018 г., „Бягай!“, беше представен близо година преди церемонията по раздаването на Оскарите. Тази година номинации получиха „Черната пантера“, чиято премиера се състоя през март миналата година, и BlackKklansman, показан за първи път миналия август.

10. Крисчън Бейл е роден на същата дата като Дик Чейни, в чийто образ се превъплъщава във „Вице“

Но трябва да се каже, че Бейл не споделя същите политически убеждения като бившия вицепрезидент от Републиканската партия. При получаването на наградата „Златен глобус“ миналия месец Бейл заяви: „Благодаря на Сатаната, че ми даде вдъхновение как да изиграя тази роля“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още