IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да прекосиш Антарктида

„Излезте от палатката“, съветва Фелисити Астън, първата и единствена жена, която преминава сама от единия до другия край ледения южен континент

14:24 | 27.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Фелисити Астън на&nbsp;Антарктида&nbsp;</em></p>

Снимка: Фелисити Астън на Антарктида 

Хората безспорно са уникални същества. Без значение дали говорим за алпинисти, които се качват на покрива на света без кислород, или за умове от ранга на Стивън Хокинг. Човечеството нямаше да бъде там, където е днес, ако не бяха онези шепа аванатюристи, които напук на всичко и всички следват вътрешния си глас и правят невъзможното възможно.

Чудели ли сте се какво е да живееш в ледена пустош, без да виждаш нищо друго, освен лед и сняг? Представяте ли си в продължение на 2 месеца да не размените нито една реплика с нито едно човешко същество, да не видите нито една буболечка или птичка и да раздробявате храната си на миниатюрни парченца, защото няма как да минат през дупката на маската, която предпазва лицето ви...

Фелисити Астън знае отговора на тези въпроси, както и на много други, далеч по-любопитни. Тя е първата и единствената (засега) жена, която е прекосила Антарктида съвсем сама, без помощта на кучета, в компанията на гигантската си шейна (80 килограма) с провизии и ските, с които се е предвижвала. Опасното пътуване на британската изследователка продължава точно 59 дни, като в края на 2011 г. тя успява да измине 1700 километра напълно сама сред ледовете на Южния полюс.

А най-забавното е, че Фелисити описва себе си като напълно обикновен човек.

Сигурно се чудите какво кара човек да се поставя доброволно в подобни ситуации... Отговорът е различен за всеки, но вероятно воля, стремеж към открития и изпитване на собствените граници до краен предел, са общовалидни за всички онези смели хора, които дръзват да посмеят да излязат от зоната си на комфорт.

"Спомням си всички лоши моменти, седейки в палатката си, просто разсъждавайки за безумието да предприема това пътешествие, но въпреки всичко то бе за мен истинско удоволствие. Щастлива съм, че го направих, но със сигурност никога повече не искам да го повтарям точно в този вариант", каза самата Фелисити пред българска аудитория. Тя бе в София по покана на Ernst & Young. 

Въпреки че е опитен изследовател (Астън е участвала в много експедиции на Южния полюс, в Гренландия и Канада), признава, че не е била подготвена за опустошителната самота по време на пътешествието си през Антарктида.

„Бях ужасена, когато наистина осъзнах в какво се бях забъркала. А да бъдеш напълно сам насред целия този лед, е нещо, което те кара да бъдеш нащрек всяка секунда. Това е изтощително, трябва да внимаваш да не умреш от студ и глад, да не паднеш в някоя цепнатина, да не изгориш от слънцето, да не си счупиш някой крайник и да се научиш да се справяш със собствените си халюцинации“, разказа Фелисити. Тя призна, че не е очаквала освен визуални халюцинации, да се наложи да се справя и с чисто физически. Имало е момент от пътешествието ѝ, в който цял ден в устата си е усещала вкус на пържена риба и пържени картофи. А дълго, след като се е върнала във Великобритания, е продължила да си говори със слънцето, защото по време на двумесечното си приключване в Антарктида то е било нейн верен събеседник.

Въпреки безкрайните физически опасности Астън казва, че истинското предизвикателство е било да спечели менталната битка със самотата. „Това беше най-голямата борба на цялото ми пътуване", каза тя и добави, че всяка сутрин единственото нещо, което я е побърквало е била мисълта „О, боже мой, не мога да направя това, не искам да съм тук, направих ужасна грешка“.

И именно в това се състои и най-важният „безплатен“ урок от Астън. Тя е категорична, че не е трудно да преплуваш океана, да се качиш на Еверест или да обиколиш света на колело. Единственото, което трябва да направиш, е просто да излезеш от палатката си, другото е лесно! Изследователката признава също, че не е имала и ден, без да се разплаче.

В годината на Brexit, свирепи търговски войни и сериозни икономически рискове това послание изглежда общовалидно. От Ernst & Young припомниха пък, че прогнозите за 2018 г. бяха доста песимистични, а не се изпълниха дори наполовина. Затова е важно и през 2019 г. да не спираме, да поемаме рискове и все по-често да „излизаме от палатката“.

А относно излизането на Великобритания от ЕС Астън е категорична, че прекосяването на Антарктида е по-лесно...

Вижте снимки от гостуването ѝ в София в нашата галерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още