IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Christie's ще проведе онлайн едно от най-големите си годишни събития

Търгът, който обичайно продължава седмица, сега ще продължи само два часа

18:02 | 15.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Най-голямата аукционна къща в света - Christie’s, за пореден път се отказва от търгове в Ню Йорк, тъй като участниците в продажбите няма да могат или не желаят скоро да влязат в залата, пише Wall Street Journal.

След като отложи за по-нататък продажбата на импресионистично, модерно и съвременно изкуство, сега аукционната къща реши да премахне този традиционен вечерен формат като цяло. Christie’s променя най-голямата си седмична продажба за годината в двучасово събитие, което ще се проведе на 10 юли. Аукционери в четири града ще предават търга на живо, докато наддаването ще се случва в реално време онлайн и по телефона.  

Събитието ще започне в 20 ч. местно време в Хонконг с продажбата на няколко лота, включително оценената на 10 млн. долара „21.10.63“ на Дзао Уо-ки от 1963 г. След това аукционер в Париж ще поеме продажбата, последван от друг в Лондон, а най-скъпите лотове са предвидени за продажба в Rockefeller Center на Christie’s в Ню Йорк.

Финалната част в Ню Йорк ще включва картината от 1994 „Nude With Joyous Painting” на Рой Лихтенщайн, която се очаква да достигне цена от поне 30 млн. долара. За продажба е предвидена и „Women of Algiers (Version F)” на Пабло Пикасо от 1955 г.

Ще бъдат предложени общо 60 до 70 произведения в четирите части на търга, наречен „One: A Global Sale of the 20th Century”, но предварителната оценка на аукциона не е ясна, твърди Алекс Ротър, председател поствоенно и съвременно изкуство в Christie’s.

“Пазарът на изкуство трябва да види как творбите се движат по света, а публичните продажби са един от малкото начини, по които можем да си докажем това“, твърди Ротър. „Докато нямаме ваксина, има много хора, които не биха се изложили на опасност да ходят някъде. Така че се опитваме да намерим златната среда“.

Този ход може и да облекчи някои логистични проблеми, които тежат на аукционните къщи, откакто повечето затвориха врати в средата на март. Ротър твърди, че се надява, че акукционната къща ще събере лотовете от техните продавачи в или в близост до четирите града, като изпращачите ще носят творбите със себе си, вместо да разчитат на доставчици на изкуство или да се опитват да доставят в чужбина, както обикновено правят.

Наддаващите пък ще бъдат поканени да разгледат акцентите във всеки от градовете преди търга или ще им бъдат организирани видео обиколки, на които да видят произведенията на други места. Дигитален каталог също ще бъде наличен.

Ротър твърди, че все още не е ясно дали някой в Париж, Лондон или Ню Йорк ще има право да събира хора в аукционните зали на 10 юли, но посочва, че ще бъде добре дошло, ако властите премахнат ограниченията дотогава и някои участници все пак имат възможност да се включат на място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още