IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четящата публика предпочита традиционната печатна книга

Продажбите на електронни книги спадат с почти 20% на редица важни пазари

22:53 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Нови данни показват, че четящата публика предпочита традиционната печатна книга пред електронната, предава CNN.

Продажбите на електронни книги се понижиха със 17% в Обединеното кралство през 2016 г., по данни на Асоциацията на издателите. Продажбите на физически книги и списания са нараснали със 7% за същия период, докато продажбите на книгите за деца нарастват с 16%.

Същата тенденция се появява и в САЩ, където продажбите на електронни книги са намалели с 18,7% през първите девет месеца на 2016 г. Продажбите на книги с меки корици са се увеличили със 7,5% за същия период, а на тези с твърди корици – с 4,1%. 

„Печатният формат е привлекателен за мнозина и издателите установяват, че някои жанрове са по-подходящи за отпечатване от други и ги използват за увеличаване на продажбите“, твърди Фил Стоукс, директор на развлекателния и медиен отдел на PwC във Великобритания.

Стоукс допълва, че детската книга винаги е била по-популярна в печатен вариант, а готварските книги са по-предпочитани с твърди корици.

„Книжките за оцветяване бяха голяма тенденция през последните няколко години, а ако решите да подарявате книга, ще бъде по-малко впечатляващо да го правите с електронния вариант“, казва още той.

Експерти твърдят, че много хора се опитват да ограничат времето, прекарано пред екрана.

Британският регулатор Ofcom установи, че една трета от възрастните са правили "дигитална детоксикация" през 2016 г., като са ограничили използването на смартфони, таблети и други устройства.

Завръщането на хартията засяга и производителите на устройства.

Продажбите на електронни четци са намалели с над 40% между 2011 и 2016, показват данни на Euromonitor International.

„Електронните четци, които бяха обещаващи, се продаваха най-много през 2011 г. Техният успех е краткотраен, тъй като той се е свил в рамките на година с влизането на таблетите“, съобщава Euromonitor в изследователска бележка.

Според Pew Research Center 65% от американците споделят, че са чели печатна книга през изминалата година, докато 28% са чели електронна.

Една четвърт от населението на страната не е чело книга от какъвто и да било вид, независимо дали е в печатна, електронна или аудио форма.  

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още