IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава в черния списък на САЩ за незачитане на интелектуалната собственост

Вашингтон подчертава някои пропуски в законодакелството, а кабелният бранш е "особено притеснителен"

17:31 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

И през тази година България остава в черния Списък 301 на Министерството на търговията на САЩ. В документа попадат държавите, които не зачитат защитата на интелектуалната собственост, съобщава дружеството за колективно изпълнение на авторски права в музиката „Музикаутор“.

От организацията допълват, че присъствието в този списък „ограничава възможностите за инвестиции в България заради липсата на адекватна защита на интелектуалната собственост в държавата“.

„България остава в списъка за наблюдение през 2017 г. САЩ приветстват усилията на България от 2016 г. да продължи да се бори с кабелното пиратство, да си сътрудничи повече със заинтересованите страни и развива планове за създаването на специализирани отдели към прокуратурата“, пише в документа.

САЩ посочват още, че имат сериозни опасения относно България, което „се дължи отчасти на пропуските в българското законодателство“, свързани с опазването на правата.

„САЩ приветстват опитите за промени в Наказателния кодекс и Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) в България“, но допълват, че страната все още не е приела и приложила въпросните законодателни предложения.

Документът на министерството изтъква кабелния бранш като особено притеснителен, тъй като пиратството там продължава да е сериозен проблем.

От своя страна от „Музикаутор“ посочват, че в България съществува сериозен сив сектор при кабелните оператори, които укриват реалния брой на абонатите си както пред самото сдружение на композитори и автори, така и пред Комисията за регулиране на съобщенията.

Така се стига до момента, в който те изплащат авторски възнаграждения за използвани произведения, но на базата на неверни данни.

Според доклада на българското правителство за действията, които са предприети с цел защита на интелектуалната собственост, извършените през миналата година проверки са общо 554 по Закона за авторското право и сродните му права. Проверките обхващат всички видове ползвания на обекти на авторското право, включително музикални, телевизионни програми, софтуерни продукти и други.

Справка по Закона за достъп до обществена информация, поискана от „Музикаутор“, показва, че в периода 2013 – 2015 г. инспекторатът към Министерството на културата е наложил санкции за нарушителите в размер на 158 500 лева. Събраните санкции за периода обаче са едва 44 500 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още