IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View

Катедралата „Св. Александър Невски“ пък изпреварва традиционно посещавани места като Уестминстърското абатство и Забраненият град в Пекин

10:31 | 26.05.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България се класира на 46-о място в света сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея. Това показва класация на компанията за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, изготвена по случай 15-ия рожден ден на услугата Google Street View.

На първо място в класацията е Индонезия, следвана от САЩ и Япония. Челната петица се допълва съответно от Мексико и Бразилия. Последните позиции в топ 100 пък се заемат от Узбекистан (98), Лаоската народнодемократична република (99), а една от най-желаните дестинации за почивка от българите – Малдивите – се нарежда на 100-то място.

През 2007 г. Google направи революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър. Оттогава автомобилите на Street View, оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо, съобщават от компанията.

Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата – създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини.

 

 

Що се отнася до най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 – април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата „Св. Александър Невски“ в столицата се нарежда на 439-то място. Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света - Бурж Халифа в Обединените арабски емирства, следвана от емблематичната Айфелова кула в Париж и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия. Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от катедралата „Св. Александър Невски", например Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460 място), Дворецът Долмабахче (461 място) или дворецът музей Забраненият град в Пекин (496 място).

През последната година интересът към музеите също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувърът във Франция, замъкът Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 - музея на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.

 

 

Функцията Street View на Google Maps бе пусната в България през 2013 г. и впоследствие биват добавени многобройни нови местоположения и забележителности. Добавени са опции като например посещение на места, недостъпни за автомобили, като пешеходни зони или планински върхове. Първата актуализация на Street View е през 2018 г. и оттогава автомобилите на Google Street View посещават България почти всяка година, за да отразяват развитието на градската инфраструктура и извънградските пътища и обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още