IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на последно място в ЕС в нов индекс за културните достижения на градовете

София се намира на последна позиция сред столиците, а Пловдив е на дъното на класацията сред всички изследвани 168 града

17:04 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Частица от културните събития на Париж, парченце от иновациите на Айндховен, щипка толерантност от Глазгоу и няколко капки образование от Льовен. Това са само част от „съставките“, нужни, за да се създаде „идеалният“ град на културата и творчеството в Европа.

Това твърди Европейската комисия (ЕК) в публикувания днес първи по рода си доклад на тема „Обзор на градовете на културата и творчеството“. Този нов инструмент предоставя сравними данни за постиженията на европейските градове в девет измерения, групирани в три водещи показателя — културна динамичност, творческа икономика и благоприятна среда. Те обхващат културния и творческия сектор и показват как постиженията на градовете допринасят за социалното им развитие и икономическия растеж и за създаването на работни места.

Целта на обзора е да помогне на създателите на политики, както и на секторите на културата и творчеството да идентифицират местните силни страни и областите, в които е необходимо подобрение, и да се поучат от градове с подобни характеристики. Освен това той насочва вниманието към силните взаимовръзки между културната динамичност и различните измерения на живота на даден град, като се започне от социалното многообразие и стопанската активност в него. (Онлайн интерактивен инструмент по доклада може да бъде намерен тук.)

Идеалният град на културата и творчеството би имал културните центрове и съоръжения на Корк (Ирландия), участието в културни мероприятия и атрактивността, както и заетостта в творческия сектор и сектора на знанията на Париж (Франция), правата на интелектуалната собственост и иновациите на Айндховен (Холандия), новите работни места в творческите сектори на Юмео (Швеция), човешкия капитал и образованието на Льовен (Белгия), отвореността, толерантността и доверието на Глазгоу (Великобритания), местните и международните връзки на Утрехт (Холандия) и качеството на управлението на Копенхаген (Дания).

Интересното е, че пет от тези осем града имат по-малко от 500 хил. жители – Корк, Айндховен, Юмео, Льовен и Утрехт.

Обзорът на градовете на културата и творчеството е резултат от изследователски проект, обхващащ 168 града в 30 европейски държави. Според доклада Париж, Копенхаген, Единбург и Айндховен заемат водещите позиции в общия Индекс на градовете на културата и творчеството (Cultural and Creative Cities, или C3) в сравнение с други градове с подобно население.

Обратно на очакванията обаче размерът на населението на един град не е определящ за представянето по отношение на културата и креативността.

Последна актуализация: 11:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още