IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Budweiser иска да превземе пазара на бира в Азия

Но за AB InBev може да се окаже предизвикателство да се наложи над местните марки бира, които отдавна доминират на локалните пазари

17:55 | 26.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: Ройтерс</em></p>

Източник: Ройтерс

След листването на Budweiser APAC в Хонконг миналата седмица, най-голямата световна компания за производство на бира Anheuser-Busch (AB InBev) заяви, че ще търси разширяване в Азия  и по-конкретно в Китай, Южна Корея, Индия и Виетнам, съобщават от CNBC.

Но за AB InBev може да се окаже предизвикателство да се наложи над местните марки бира, които отдавна доминират на локалните пазари.

В Китай, където първокласните бири са популярни, AB InBev е на трета позиция с пазарен дял от 16%, според Euromonitor. В Югоизточна Азия обаче компанията дори не е на първите десет места.

"Локалните китайски бирени компании имат много силен контрол върху местния регионален пазар на акции, така че остава да се види каква е стратегията на Budweiser оттук нататък", заяви Хао Хонг от Bank of Communications International пред CNBC.

Според анализатори големите играчи вече купуват по-малки бирени компании в Азия и това може да бъде една от стратегиите за AB InBev. Въпреки това местната бира все още доминира в Азия.

Китай е най-големият пазар по продажба на бира в света, но фирмите го смятат за предизвикателство заради острата конкуренция между местните пивовари и глобалните бирени гиганти.

China Resources Beer има над 25% пазарен дял в Китай, според Ройтерс. Тяхната изключително популярна бира Snow е най-продаваната бира в света. Компанията е най-голямата местен производител по пазарна стойност, следвана от Tsingtao и Chongqing, показват данните на Refinitiv.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още