IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit отваря вратите към "Тъмната страна" за филмовата индустрия

Разводът с ЕС не вещае добри сценарии за киното на Острова

12:59 | 16.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди четири години Киара Костантино се мести в Лондон от родната си Италия в търсене на работа като създател на компютърни ефекти за филми. Днес тя работи в анимационно студио, наречено Jellyfish Pictures, където са създадени част от експлозиите за „Междузвездни войни: Последните джедаи“. Филмът дебютира по кината тази седмица.

Въпреки че ходът е бил добър за нея, Костантино твърди, че след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз (ЕС), тя не би препоръчала на приятелите ѝ да я последват, пише Bloomberg Businessweek.

“Не казвам на хората да дойдат“, коментира 30-годишната Костантино. „ Не мога да ги уверя, че ще бъде същото, както когато аз дойдох“, допълва тя.

Въпреки че британската филмова индустрия без съмнение се радва на бум, голяма част от успеха ѝ може да бъде приписана на позицията на страната като част от по-големия европейски филмов бизнес, а Brexit може да заплаши това.

Обичайна практика е екипът и актьорите да прескачат от една локация към друга локация в Европа. Части от „Последните джедаи“ например са заснети в Ирландия и Хърватия – практика, която може да бъде засегната от визови рестрикции и бюрократични процеси. Британските продуценти се радват на финансиране на проектите си от ЕС, както и от рекламната подкрепа за филмите си на континента – ползи, които вероятно ще отпаднат след Brexit.

Ребека О’Браян, продуцент на „Аз, Даниел Блейк“, който спечели голямата награда на Филмовия фестивал в Кан през миналата година, твърди, че осъществяването на проекта без помощта на Европа би било „кошмар“. Без европейската подкрепа „бюджетът щеше да е значително по-малък“, коментира тя.

Разходите на Великобритания за игрални филми са се удвоили през последните 10 години до 1,5 млрд. паунда (2,14 млрд. долара), твърди Британският филмов институт (BFI). Поредиците за Хари Потър и Джеймс Бонд отдавна са базирани във Великобритания, а тазгодишният хит „Падингтън 2“ е заснет на локации из Великобритания. В индустрията директно са наети около 80 хил. души, което е с 40% повече спрямо 2010 г. Тя носи 4,3 млрд. паунда на икономиката според BFI.

Най-голямото притеснение сред продуцентите е намирането на хора. Данните на Британския филмов институт показват, че през следващите пет години 10 хил. квалифицирани работници – от гримьори до дърводелци, идващи от други страни, ще бъдат нужни, за да запълнят новите работни места. Brexit ще заплаши една от най-силните страни на индустрията: способността да събира творчески екипи на световно ниво за кратък период от време, коментира Фил Добри, главен изпълнителен директор на Jellyfish, където над 80 от общо 200-те служители са от континенталната част на Европа.

Чужденците „нямат усещането, че тук има бъдеще за тях“, коментира Добри, който твърди, че наемането на хора е станало по-трудно след вота за Brexit. “Това е много, много тъжно нещо за нашата страна“, допълва той.

Подобно на буквално всеки друг британски бизнес британският филмов сектор лобира пред правителството за достъп до таланти. В идеалния случай Великобритания ще избегне налагането на нови ограничения на имиграцията след развода с ЕС, но това изглежда малко вероятно, като се има предвид, че краят на свободното движение на хора беше ключова част от кампанията за Brexit.

Ейдриън Утън, главен изпълнителен директор на Британската филмова комисия - правителствена агенция, която подкрепя международните филмови продукти в страната, твърди, че притесненията на индустрията може да са прекалени. Индустрията в страната ще продължи да печели от студията на световно ниво и от голямата си експертиза във всичко – от финансите до създаването на декори и актьорската игра.

"Отдавна ние сме един от най-здравите сектори в цялата британска икономика“, коментира Утън. „Работата ни е да осигурим това и в бъдеще“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още