IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без тълпи край Мона Лиза - страхът от коронавируса удари европейския туризъм

Епидемията избухна, точно когато хората правят плановете си за пътувания през пролетта и лятото

12:39 | 10.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Източник: БГНЕС</em></p>

Източник: БГНЕС

Ежедневната тълпа от почитатели на Мона Лиза значително е намаляла, а дълги опашки пред базиликата "Свети Петър" в Рим просто няма. Епидемията от коронавирус в Европа изплаши пътешествениците и удари туризма точно преди старта на силния пролетно-летен сезон, съобщава Wall Street Journal.

Хиляди хора са отменили пътуванията си в региона, откакто болестта започна да се разпространява в Италия миналия месец, пресушавайки приходите на хотели, ресторанти, нощни клубове и организатори на конференции на целия континент. Тези бизнеси са жизнената икономическата сила на много региони в Европа, известни с културните си забележителности.

Епидемията струва на туристическия отрасъл в Европейския съюз поне досега 1 млрд. евро (1,1 милиарда долара) на месец, заяви Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар.

„Става все по-лошо и по-лошо. Анулиранията се трупат “, каза Франк Трует, говорител на Групата на независимите хотелиери и ресторантьори във Франция. Една трета от членовете на групата забелязват спад в приходите през февруари в сравнение с преди година, когато бизнесът вече страдаше заради протестите на жълтите жилетки във Франция. В Париж някои кафенета и нощни клубове са регистрирали 40% спад на продажбите, добави той.

Нещата може да се влошат още повече, след като Италия вече е под пълна блокада.


Потенциалната вреда от това може да се окаже пропорционална на заплахата, причинена от вируса, твърдиТом Дженкинс, изпълнителен директор на ETOA – организация, която представлява европейски туроператори.

Епидемията избухва в неподходящ за индустрията момент, когато хората правят своите планове за пътувания през пролетта и лятото - например поклонниците, идващи във Ватикана за Страстната седмица преди Великден, както и и туристите от САЩ и Азия, които идват на континента през лятната си ваканция.

Резервациите на полети в Европа през последната седмица на февруари, когато избухна епидемията в Италия, са намалели със 79% в сравнение със същия период година по-рано, според ForwardKeys, която проследява данните за пътуванията. В Италия анулиранията са надвишили новите резервации през това време, казаха още от компанията.

Музеят "Лувър" в Париж отвори врати в сряда, след като беше затворен за няколко дни, защото персоналът отказа да работи. Служителите бяха уплашени от решението на френското правителство да забрани събирания на повече от 5000 души на закрито, за да ограничи разпространението на вируса. Музеят, който е най-посещаваният в света, обикновено посреща над 26 000 посетители на ден.

Заредени с дезинфектанти за ръце, служителите отново бяха на работа, виждайки само малки групи посетители да се движат из музея. Секцията на холандските майстори, включваща произведения на Рембранд и Вермер, беше почти празна, което е нетипично.

А в залата, където виси картината на Мона Лиза, има предостатъчно място за поглед към шедьовъра на Леонардо да Винчи и други картини от италианския Ренесанс. "Обикновено има толкова много хора, че почти не виждате картините", споделя Луис Филипе Де-Соза, служител в Лувъра.

Ватикана наблюдава рязък спад на посетителите в своите музеи, които носят печалба от 40 милиона евро на година при нормални условия и са ключов източник на приходи за църквата. Ватиканските служители отказаха да коментират доклад в италиански вестник, според който музеите са имали 60% спад на посещаемостта.

Организаторите на ITB Berlin, основната годишна конференция на туристическата индустрия, обявиха миналата седмица, че отменят събитието заради епидемията от коронавирус. Германските здравни власти се опасяват, че конференцията, която привлича десетки хиляди хора от цял свят, може да доведе до скок в броя на заболелите в страната.

Отмяната доведе до недоволство и обвинения, че самата туристическа индустрия подхранва глобалната паника относно вируса. „Това изпраща страховит сигнал“, каза Том Дженкинс, ръководител на групата на туроператорите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още