IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активната почивка помага да се избегнат депресиите

Любителите на стоенето вкъщи се връщат по-малко отпочинали от онези, които релаксират активно по време на отпуската си

11:36 | 25.08.10 г.
<p>Карането на сърф освен нови емоции, ще ви помогне да прекарате отпуската си по-пълноценно, отколкото ако си останете у дома пред телевизора. Снимка: sxc.hu</p>

Карането на сърф освен нови емоции, ще ви помогне да прекарате отпуската си по-пълноценно, отколкото ако си останете у дома пред телевизора. Снимка: sxc.hu

Преди около месец бе обявен списъкът с най-стресовите професии. Класацията, направена от сайта за информация в областта на човешките ресурси careercast.com, посочи на първите места работата на пожарникарите, ръководителите на фирми, шофьорите на таксита, хирурзите, пилотите, търговците на недвижима собственост, ръководителите на рекламни проекти и специалистите за връзки с обществеността. Юристите и политиците също заемат челните позиции сред работещите под най-много стрес.

Летните месеци, когато голяма част от хората се отдават на почивка, е подходящо време онези, чието ежедневие минава доста напрегнато, да се замислят как да направят така, че да увеличат продуктивността на почивката си и да извлекат максимума от годишната си отпуска.

Проучване на НР показва, че отпуските са важен фактор за намаляването на депресиите при хората със стресови професии и че значително подобряват тяхното състояние, когато се върнат на работа. Изследването показва значението на вида на почивката и отражението, което има тя, за намаляване на умората в професиите със силен стрес. Ето няколко съвета за това как да се извлече максимумът от почивката на служителите, за да бъдат колкото се може по-отпочинали и продуктивни при завръщане на работа.

Забравете за работата

Пренасянето на работата в къщи е най-силният фактор за изпадане в депресия, когато бъде сравнен с извънредна работа или общ брой изработени часове.

За да помогнете за подобряването на продуктивността при връщането на работа след отпуска, трябва да оставите работата си в офиса. Днес повечето хора, работещи в региона на Европа, Африка и Близкия Изток, напълно оставят работа си, когато са на почивка. Според проучването на НР повечето хора се изключват напълно, когато са на ваканция (57%), докато 28% използват своята отпуска, за да погледнат стратегически на работата си.

Журналистът Тайлър Брюле наскоро изрази в изданието Financial Times своите опасения за отдадеността на служителите, които оставят автоматични отговори на своите електронни пощи когато са извън офиса в почивка. Според Брюле мейли от типа „Извинете, но в момента съм на почивка, ще се върна след месец.“ обикновено не правят добро впечатление на клиентите и е добре пощата или да бъде прехвърлена, или служителят да отделя време да проверява кореспонденцията си.

Истинската почивка обаче може да бъде най-добрият начин да се покаже отдаденост към работодателя и да се постигне позитивна възвръщаемост на инвестицията от ваканцията.

Напуснете града (или поне дивана)

Дори и да не можете да си позволите да отидете извън града на почивка, от изключителна важност е да се движите. Изследванията показват, че активната почивка и извършването на дейности, изискващи физическо натоварване, намаляват депресията и умората повече, отколкото седенето вкъщи. Проучването показва, че за разлика от мениджърите, по-голямата част от хората без ръководни функции предпочитат да си почиват в къщи. Може би поради тази причина този тип служители се чувстват по-малко ефективни, когато се върнат на работа в сравнение с мениджърите.

Участниците в проучването са посочили, че почивката, която увеличава най-много мотивацията им при завръщането на работа, е тази на плажа (31%), следвана от луксозно пътуване (20%). Това се потвърждава от гърците (42%), германците (39%), французите (38%) и южноафриканците (30%), които чувстват, че почивката на море им позволява да се върнат към своята работа най-отпочинали. От друга страна служителите в Испания и Южна Африка определено предпочитат „луксозните” почивки.

Руснаците имат най-приключенски дух, като 28% от анкетираните биха предпочели да се гмуркат или да отидат на планински поход, отколкото да се излежават на плажа. Поради това, че са любители на силните емоции по време на почивката си, 68% от тях са посочили, че се връщат на работа напълно отпочинали. Ваканцията с цел образование пък е посочена като най-малко ефективна (8%), що се отнася до намаляване на стреса и увеличаване на ефективността.

Вземете си компания

Социалните контакти са още един начин, за да се предпазите от стреса според проучването,. То показва, че участието в дейности, предполагащи общуване, е позитивно свързано с по-доброто психично здраве. Отиването на почивка с приятели може да направи връщането ви на работа по-ползотворно за вас и вашия работодател.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още