IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видове опции

Рискът при покупката на опции е ограничен до премията, която се плаща. От друга страна, възможността за печалба е неограничена, което прави опциите привлекателни за търговия

09:43 | 16.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Илюстрация: Corbis
Илюстрация: Corbis

Опцията е договор, който дава право на купувача, но не и задължението, да купи или продаде даден актив (суровини, ценни метали, акции, валути, индекси и т.н.) на дадена цена и с определен падеж. От другата страна продавачът е длъжен да изпълни задълженията си по опцията, ако купувачът го изиска, за което получава премия.

Има два класически вида опции, които се наричат обикновени ванила опции (plain vanilla options):

Кол опция (call) – дава правото да се купи актив на определена ударна цена (strike price) и падеж (maturity,expiry date), като цената която се плаща се нарича премия. Притежателят на опцията разчита на покачване на цената на актива в бъдеще.

Пут опция (put) – дава правото да се продаде актив на определена цена и падеж. Съответно очакванията на купувача са цената на актива да се понижи.

Опционният договор съдържа следните елементи:

  • вид - право да се купи (call) или продаде (put) актив

  • определя размера на актива (примерно 1000 акции)

  • цената на която би се изпълнила опцията

  • падеж/периода на изпълнение

  • премията – цената на опцията

От гледна точка на падежа, опциите се делят на: европейски тип, при който опцията може да се изпълни само на падежа. При американския тип опции правото може да се изпълни по всяко време преди крайната дата. И по-рядко се среща бермудският тип – опцията може да се изпълни на няколко определени предварително дати.

В зависимост от моментното положение на ударната цена и текущата цена на актива, опциите се делят на: At-the-money options, при които двете цени съвпадат. In-the-money options, при CALL опции ударната цена е по-ниска от текущата, а в случаите на PUT - по-висока. Out-of-the money options - при тях ударната цена е по-висока при CALL опциите и обратно, по-ниска при PUT от текущата цена на актива.

Освен класическите опции в наши дни стават популярни т.н. екзотични опции, като пример за такива са:

One-Touch Option – купувачът получава стойността на опцията, ако цената достигне до предварително определена цена преди падежа на опцията.

Double No-Touch Option – при тази опция има две бариери в цената - под и над настоящата, като купувачът получава компенсацията си, ако цената се движи в тези граници и не ги премине.

Double One-Touch Option – разновидност на горната, когато цената премине една от бариерите, купувачът получава стойността на опцията.

Knock-In Option – опцията започва да функционира като обикновена ванила опция, когато цената премине определено ниво.

Knock-Out Option – обикновена ванила опция, която престава да съществува, когато цената достигне определено ниво.

Рискът при покупката на опции е ограничен до премията, която се плаща. От друга страна, възможността за печалба е неограничена, което прави опциите привлекателни за търговия. Нещата стоят точно обратно при продажбата на опции и по тази причина не се препоръчва да се практикува от неопитни инвеститори.

Вижте всички статии
от категория Обучение

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още