IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привилегиите на резервната валута

Докато доларът остава основна резервна валута и убежище в периоди на несигурност, американското правителство ще може да се финансира при ниски лихвени проценти

09:13 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Привилегиите на резервната валута

В началото на септември Конференцията за търговия и развитие на ООН (UNCTAD) изрази мнение, че господството на долара като световна резервна валута е изиграло главна роля за натрупването на огромни дисбаланси в световната икономика, особено по търговската и текущата сметка. Според UNCTAD и много развиващи се страни тези дисбаланси са довели до кредитната криза през 2007 г.

Темата за замяната на щатския долар като световна резервна валута се коментира все по-често. Но засега не се очертава негова ясна алтернатива. Резервната е тази валута, която много правителства и централни банки по целия свят държат в значителни количества като част от своите валутни резерви. Обикновено в тази валута се търгуват редица суровини като като петрол, злато и др.

Правителствата и институциите натрупват валутни резерви поради редица причини. Освен за покупката и търговията със суровини, или за изплащането на международен дълг, резервната валута може да се използва и за намеса на валутните пазари. Централните банки могат да повишават или понижават обменния курс на своята валута спрямо долара като купуват или продават долари.

Една резервна валута има три основни функции: да може да се използва масово като средство за разплащане, разчетно средство и средство за съхранение на стойността във времето. Ето защо централните банки и правителствата могат да използват наличната си резервна валута като котва за защита на своите икономики срещу сътресенията на финансовите пазари.

Американският долар е господстваща резервна валута в продължение на няколко десетилетия, като днес делът му от световните резерви възлиза на около 65%, а делът му в ежедневната търговия на валутните пазари е повече от 80%. Освен това всички основни суровини като петрол, злато, природен газ, сребро, мед, платина, пшеница, кафе, захар се търгуват на стоковите борси в долари.

Британската лира например е била основна резервна валута в много страни по света през 18 и 19 век. Но огромните разходи на Великобритания по време на Първата и Втората световна война, увеличаването на дела на САЩ в световната икономика, създаването на Федералния резерв през 1913 г. и залезът на икономическата мощ на Великобритания намалиха ролята на лирата като резервна валута.

Лирата все пак си остава сред трите най-разпространени резервни валути днес, защото се счита за високодоходна алтернатива на еврото. Еврото е втората най-популярна резервна валута, на която се пада около една четвърт от всички световни валутни резерви. Делът на британската лира е много по-малък, и се оценява на около 5%, а този на швейцарският франк е около 0,2%.

От края на Втората световна война, когато доларът измества лирата като основна резервна валута, САЩ се наслаждават на привилегията да купува редица суровини на по-ниски цени, защото те се търгуват в долари. За останалите страни те се оскъпяват заради транзакционните разходи при обмяната на валута. Освен това статутът на долара позволява на САЩ да заема пари при по-ниски лихви.

Голяма част от резервите на централните банки по света са в долари, начело с Китай и Япония. Техните доларови резерви са най-големи, защото САЩ е основен пазар където изнасят. Но печатането на долари започна да смущава тези страни, които се притесниха за бъдещето на своите доларови резерви. Така започнаха да се водят и първите преговори за създаването на нови валутни съюзи.

Неспособността на долара да изпълнява пълноценно всички функции на резервна валута накараха много страни да потърсят начини да намалят своята зависимост от щатската валута и да избегнат използването на долара за своите търговски взаимоотношения. Страните в Южна Америка предприеха такива стъпки, като тяхната единна валута ще се нарича „сукре“ и ще се използва от 2010 г.

Шестте страни от Персийския залив също решиха да създадат своя резервна валута преди години, като целта им беше да я въведат до 2010 г. Засега реализацията на този план не изглежда много вероятна, защото през тази седмица те се споразумяха за нов график за създаването на единна валута и на паричен съвет, който да прерасне в централна банка на региона.

Валутен съюз по същата логика може да се създаде и в Азия, но това няма да бъде възможно, докато китайският юан остава неконвертируема валута.

И докато доларът остава основна резервна валута и убежище в периоди на икономическа и финансова несигурност американското правителство ще може да се финансира при ниски лихвени проценти. По данни на списание The Economist през 2008 г. Федералният резерв е получил нетни приходи от лихви, реализирани от емитирането на долари, в размер на 43 млрд. долара.

Това означава, че щатските долари, които се намират в обращение по целия свят, се превръщат в безлихвен заем за централната банка на страната. Но в същото време статутът на долара като резервна валута завишава изкуствено неговия обменен курс, което пък е във вреда на американските износители, защото намалява конкурентоспособността на техните стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още