IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН приема документи за изпита за застрахователен брокер до 13 ноември

Изпитът ще се проведе на 21 ноември и е вторият за годината

10:32 | 08.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН приема документи за изпита за застрахователен брокер до 13 ноември

Желаещите да се явят на изпита за придобиване на професионална квалификация за застрахователен брокер, който се провежда от Комисията за финансов надзор (КФН), могат да подават документи до 13 ноември 2015 г., съобщават от регулаторния орган. Изпитът ще се състои на 21 ноември 2015 г.

Това е вторият изпит за годината, след като на 21 юли 2015 г. КФН определи две дати за провеждане на изпит за застрахователен брокер (едноличен търговец и на лицата по чл. 157, ал. 2 и 3 от Кодекса за застраховането). Първата дата бе 22 август 2015 г.

Тогава се явиха общо 13 души, като 6 от тях издържаха изпита, трима не успяха, а останалите четирима не присъстваха, показват резултатите, публикувани на сайта на КФН.

Кандидатите, които имат желание да се явят на изпита, който ще се проведе на 21 ноември, в срок до 13 ноември, включително, могат да подадат „Заявление за допускане до изпит за професионална квалификация на застрахователен брокер – едноличен търговец и на лицата по чл. 157, ал. 2 и 3 от КЗ”, заедно с приложенията по чл. 3, ал. 2 от Наредба 28 на КФН, в „Деловодство” на Комисията за финансов надзор.

Заявлението за допускане до изпит е по образец, утвърден от заместник-председателя, ръководещ управление „Застрахователен надзор”, и е публикувано на официалната страница на Комисията за финансов надзор в рубриката „Административни документи”, раздел „Форми и образци”, подраздел „Застрахователен пазар” – позиция 21: „Заявление за допускане до изпит за професионална квалификация на застрахователен брокер – едноличен търговец и на лицата по чл. 157, ал. 2 и 3 от Кодекса за застраховането”, гласи съобщението на надзорния орган.

Конспектът и редът за провеждане на изпита за застрахователен брокер (едноличен търговец и на лицата по чл. 157, ал. 2 и 3 от КЗ), са оповестени на официалната интернет страница на КФН в раздел „Поднадзорни лица”, „Изпити за правоспособност”, „Изпити за застрахователни брокери”.

За допускане до изпита за застрахователен брокер се заплаща такса в размер на 450 лв., съгласно чл. 1, ал. 4, т. 10 на Раздел I „Такси за издаване на лицензи, разрешения и лицензи” от Тарифа за таксите, събирани от КФН по Закона за КФН

При подаване на заявлението за разглеждане на документите се дължи такса в размер 30 на сто от таксата за издаване на съответния акт, а именно - 135 лв. След издаване на акта заявителят следва да заплати остатъка от дължимата такса, който е в размер на 315 лв., съгласно чл. 5, ал. 2 във връзка с чл. 1 ал. 4, т. 10 на Раздел І „Такси за издаване на лицензи, разрешения и лицензи” от Тарифата за таксите на КФН.

В случаите на оттегляне на заявлението, както и при постановяване на отказ от компетентния орган, заявителят дължи само 30 на сто от таксата за издаване на съответния акт и първоначално внесената от заявителя такса не се възстановява, съгласно чл. 5, ал. 3 от Тарифата за таксите, отбелязват от КФН.

При подаване на заявлението за допускане до изпит е необходимо да се представи копие от платежния документ, удостоверяващ извършеното плащане. Дължимата такса може да бъде заплатена по сметка на КФН, поясняват още от там. Сметката също може да бъде открита на сайта на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още