IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харвард е университетът с най-добра репутация в света

В топ 10 на престижната класация се нареждат предимно американски висши учебни заведения

15:10 | 05.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Харвард оглави класацията на вестник Times за университетите с най-добра репутация в света, пише BBC.

В челната тройка се нареждат съответно Масачузетският технологичен институт и Станфордският университет.

САЩ доминира в топ 10 на най-добрите университети.

Британските Кеймбридж и Оксфорд са единствените неамерикански висши учебни заведения в първите десет места. Те се класират на четвърто и пето място съответно, но слизат с по две места в класацията.

Веднага след тях се нареждат Университетът на Калифорния в Бъркли, Принстън, Йейл, Колумбийският университет и Калифорнийският технологичен институт.

Великобритания е извоювала място на 10 университета в топ 100, което е с два по-малко от миналата година.

В топ се нареждат Лондонският имперски колеж (15-то място) и Лондонският университетски колеж (20-то). Лондонското училище по икономика и политически науки е на 24-та позиция.

От европейска страна на 19-то място се класира Технологичният институт в Цюрих, а на 30-то място - Московският държавен университет.

Азия вече има 17 висши учебни заведения в топ 100, след като миналата година те бяха само 10. Токийският университет се класира най-високо – на 12-та позиция.

Класацията е направена на базата на събрани мнения на над 10 000 водещи учени от цял свят. Всеки от тях е посочил кои са 15-те най-добри университета за изследвания и преподаване в дисциплините, в които са техните научни интереси. Гласовете за научна дейност са имали два пъти по-голяма тежест от тези за преподаване.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още