IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga закрива почти всяко пето работно място

С мярката хронично губещата компания ще пести по 100 млн. долара на година

09:00 | 07.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борещният се отдавна с различни проблеми разработчик на онлайн игри Zynga ще закрие почти една пета от работните си места. След поредната си отчетена тримесечна загуба със стъпката ще бъдат спестявани по 100 млн. долара на година, обяви късно в сряда основателят и главен изпълнителен директор Марк Пинкъс, цитиран от Bloomberg.

Общо 364 служители, или 18 на сто от работната сила, ще бъдат съкратени. След обявяването на новината цената на акциите на компанията се повиши временно в следборсовата сесия с повече от 9%.

Zynga загуби 46,5 млн. долара през първото тримесечие. Още преди година, през първото тримесечие на 2014 г., компанията отчете загуба от почти 61,2 млн. долара. Приходите от продажби нарастват на годишна база с 9 на сто до 183,30 млн. долара.

Пинкъс се върна преди месец изненадващо начело на компанията. Сега той иска да концентрира усилията върху няколко нови игри.

Zynga е пример за това какво се случва с компаниите, които са особено зависими от Facebook като платформа. Тя беше лидер в игрите в социалната мрежа в момент, в който Facebook се ползваше предимно през компютри. Някога Zynga бе много успешен производител със своите хитови онлайн игри FarmVille или CityVille. Но след като хората започнаха да използват повече мобилни устройства, Zynga започна да се бори да се адаптира към света на мобилните джаджи и приложения. Въпреки това компанията не успя и досега да продължи успеха си с подобни големи хитове за в момента господстващите смартфони.

Сега Пинкъс възнамерява да оздрави Zynga чрез съкращаване на разходите. През тази година ще има само между шест до осем нови игри. Разработването на спортни игри като Tiger Woods Golf се преустановява. Zynga сега възнамерява да се съсредоточи само върху пет категории, сред които са състезателни игри, екшън стратегии като току-що стартиралата Empires & Allies и покер приложения.

В последните месеци Zynga все пак успява да спре отлива на потребители. Броят на активните играчи се повишава за последните три месеца от 98 на 100 млн. От мобилни устройства идват 63% от приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още