IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zynga продължава да трупа загуба

Въпреки това темпото на спад се забавя, а в следборсовата търговия акциите поскъпнаха със 6,78%

10:18 | 07.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Zynga продължава да трупа загуба

Американският разработчик на онлайн игри Zynga продължава да затъва в зоната на дълбоките загуби.

През третото тримесечие компанията разширява загубата си до над 57 млн. долара. Така след първите девет месеца на годината създателят на известната игра "Farmville" натрупа обща загуба от почти 181 млн. долара, предава Ройтерс.

Загубата в отчетния период възлиза на 57,1 млн. долара, или 6 цента на акция. За същите три месеца преди година загубата бе в размер на само 68 хил. долара. Без еднократните ефекти загубата възлиза на 1 цент на акция и с това отговори на очакванията на анализаторите.

През изминалото тримесечие има и спад на приходите – от 13% на годишна база до 176,6 млн. долара, обяви Zynga след приключване на борсовата сесия в четвъртък. Анализатори очакваха спад до 171,7 млн. долара. С това темпото на спада обаче се забавя след доста по-сериозните намаления през изминалите тримесечия. Същевременно обаче компанията потвърди прогнозите си за цялата година. 

В следборсовата търговия акциите на компанията поскъпнаха със 6,78% до 2,52 долара за брой.

Цената на акциите достигна своя пик през 2012 г., не на последно място и заради успеха на много популярната игра във Facebook "Farmville". Въпреки това обаче потребителите вече предпочитат да играят на смартфони и таблети, а там тези игри не са много популярни. Друг голям хит оттогава обаче Zynga не успява да сътвори. Новите игри, като Poker, NFL Showdown и Words With Friends, не са помогнали на производителя на спечели нови потребители. Броят на всекидневно активните играчи спада в периода с 13% до 26 млн. души. Преди две години Zynga имаше 60 млн. всекидневно активни потребители.

Акциите на компанията вече поевтиняха с над 80% от своя пик. Кризата във виртуалния доставчик на игри засегна и основателя на компанията Марк Пинкъс.Той бе заменен на поста главен изпълнителен директор от Дон Матрик, който преди това ръководеше игровото подразделение на Microsoft (Interactive Entertainment Business) и отговаряше пряко за разработването на конзолата Xbox, а преди това в продължение на дълго време е работил в компанията за компютърни игри Electronic Arts.

Дон Матрик, който пое управлението през юли 2013 г., се фокусира повече върху мобилните игри. Обемът на покупките, които активните потребители са извършили в рамките на игрите, се увеличава в мобилния сегмент с 10 на сто в сравнение с предходното тримесечие, като сега 55% от тази покупки по време на игри стават на мобилни устройства.

Като цяло тези приходи се повишават за първи път от девет тримесечия на годишна база. Увеличаването им е с 15 на сто до 175 млн. долара. За цялата година Zynga се надява те да са в диапазона между 695 и 725 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още