IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zoom пропиля доверието

Американска компания се преклонява пред желанието на Пекин да цензурира политическите мнения

09:30 | 21.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Пандемията от коронавирус превърна специализирания доставчик на услуги Zoom в продукт за масите. „Зумвам се“ дори започна да се използва и в България като глагол за видеоконферентни връзки, замествайки „срещам се“ или дори използвания в технологичните компании термин „мийтинг“. В същото време американската компания трябваше многократно да допуска и коригира пропуски в сигурността. Но най-скорошният скандал около Zoom достигна напълно нови измерения. 

Дисиденти в САЩ са поискали да проведат възпоменателно събитие за годишнината от кървавото потушаване на движението за демокрация в Китай през 1989 г. и да го излъчат през Zoom. Но след това са били прекъснати няколко връзки и акаунтите на американските граждани са били временно деактивирани, както разкри журналистът Бетани Алън-Ебрахимиан от американската медия Axios.

Zoom твърди, че компанията трябвало да спазва местните закони и разпоредби. Изявлението предизвика ясни критики от страна на правозащитните групи. В крайна сметка видео излъчванията бяха прекъснати в САЩ, където свободата на изразяване е основно право. В Китай също споменаването на събитията от 1989 г. не е забранено със закон, дори ако органите за сигурност обикновено не допускат публични събития по този повод.

Zoom добави ново изявление в края на миналата седмица, в което пише, че китайските власти са поискали компанията да прекъсне видео връзките. Тъй като нямало как да изключи само участници от Китай, компанията е решила в поне един случай да прекрати напълнно предаването и да блокира акаунтите поне временно.

Това е драматичен сигнал. Американска компания се преклонява пред желанието на Пекин да цензурира политическите мнения. По-лошото: урокът за Zoom не е, че решението е било грешка. По-скоро Zoom иска да предостави един вид опция за вътрешна цензура в бъдеще, с която потребителите могат да бъдат изключени от видеоконференции въз основа на тяхното местоположение.

Основателят на Zoom Ерик Юан, американски милиардер от китайски произход, беше обещал да направи всичко, за да превърне фирмата си в надеждна компания. Случаят с прекратените излъчвания на дисидентите по заповед на Пекин обаче показва ясно едно нещо: Zoom не изгражда доверие, а просто го проиграва – с лека ръка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още