IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

YouTube тества нов инструмент за откриване на нарушения на авторски права

Онлайн платформата от години се бори с подобни злоупотреби и сега предприема по-сериозни действия

22:50 | 17.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Видео платформата YouTube е започнала тестове на система, която проверява за потенциални нарушения на авторското право още докато клиповете се качват в системата, пише Engadget.

Според скрийншот, споделен от консултанта в областта на социалните мрежи Мат Навара, инструментът проверява видеата за „някакви проблеми с авторски права, които могат да ограничат видимостта им“. Инструментът уведомява потребителя, че може да адресира проблемите, които се появяват, преди видеото да бъде публикувано.

От Engadget очакват повече подробности от YouTube за този нов инструмент, който изглежда на този етап е само за десктоп версията на услугата.

Предполага се, че за целта се използва системата за идентифициране на съдържание Content ID на YouTube, която следи за подобни проблеми с авторските права. Притежателите на права, които открият нарушения чрез Content ID, могат да блокират видео, така че то да не може да се гледа повече, да си осигурят приходи от него или да следят статистиките за гледанията му.

Освен това YouTube може да блокира канали заради нарушения на авторски права.

Дори и системата да не открие никакви проблеми, притежателите на правата могат да подават искове за разглеждане на нарушения, след като видеото вече е активно в онлайн платформата. И все пак това не може да помогне за защита на потребителите от случайни нарушения или от неприятностите при разглеждане на подобни искове.

Чрез специалния си подход новата система вероятно има шанса да намали случаите на пиратство в една от най-известните онлайн услуги за видео съдържание в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още