IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork предпочита кредити от JPMorgan пред контрол от SoftBank

Финансирането може да включва най-малко 2 млрд. долара под формата на необезпечени искове за плащания с необичайно високата доходност от 15%

09:40 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банкерите на WeWork насочват инвеститорите към проект, което би бил една от най-рисковите предложения за обмяна на джънк облигации за дълг през последните години - потенциално даващ на най-добрите частни акционери на предприятието последен шанс да избегнат сериозно разредяване на дяловете им.

Финансов пакет от около 5 милиарда долара, ръководен от JPMorgan Chase & Co., е предпочитаният вариант на компанията, а не продажба на контролен дял от себе си на SoftBank Group Corp., твърди Bloomberg, като се позовава на източници с познания по въпроса. Обсъжданата структура и условия ще се променят в зависимост от апетита на инвеститорите. По-специално, финансирането може да включва най-малко 2 млрд. долара под формата на необезпечени искове за плащания с необичайно високата доходност от 15%, пояснява източник.

Тази предложена възвръщаемост - почти двойно по-висока от онази, която WeWork плати при предлагането на дебютната си облигация през миналата година - подчертава скептицизма сред инвеститорите в дългови инструменти, че компанията ще може да спре изтичането на пари и да стане печеливша в най-скоро време. Това е скъпа опция, която обаче може да възнагради пребогато инвеститорите в случай на действителен обрат.

Лидерите на WeWork се надяват да осъществят обрат в бизнеса на компанията за наем на споделени офис пространства със спешни заеми, дори и да са скъпи, вместо да видят как капитала на ранните вложители и влиянието им се топят при спасяване, осъществено от SoftBank. В топ акционерите влизат противоречивият съосновател на WeWork Адам Нойман, както и гигантът за рисков капитал Benchmark Capital. Дяловете им се повишиха, а после се свиха, докато инвеститорите направиха опит за първично публично предлагане, който беше прекратен през миналия месец.

„Възможно е да има малък апетит за изгаряне на парични средства на фона на редица други предизвикателства, дори при доходност на облигациите над 10%“, казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Арнолд Какуда.

Банкерите на JPMorgan дискретно проучват инвеститори и предлагат потенциални условия за пакета от дългове, който би могъл да помогне на нерентабилния стартъп да избегне изчерпване на парите още през следващия месец. Финансирането разчита на най-големия акционер на WeWork, SoftBank, следвайки план, очертан в нормативна документация, за да си гарантира финансиране за поне 1,5 милиарда долара през следващата година, твърди един от източниците, който е поискал да не бъде назован.

Представители на WeWork и JPMorgan са отказали да коментират темата.

Едва през септември изглеждаше, че компанията майка на WeWork We Co. се е насочила към богата оценка при публичния си дебют, преди инвеститорите да се откажат заради опасенията за управлението на компанията и нарастващите загуби. В крайна сметка фирмата изгони Нейман като главен изпълнителен директор и отложи предлагането. Забавянето оставя WeWork без решаващ източник на финансиране: заем от 6 милиарда долара, който зависи от успешното IPO. Планът за финансиране, който разработва JPMorgan, може да даде на компанията малко пространство за маневриране. 

Предложеният необезпечен дълг от 2 млрд. долара може да представлява допълнителен подсладител за инвеститорите с гаранции за капитала, проектирани така, че инвеститорите да увеличат възвръщаемостта си до около 30%, ако компанията стигне до оценка от 20 милиарда долара, твърди източник, който описа структурата. WeWork би платил само една трета от купона в брой, докато останалата част от лихвата ще се акумулира и ще се дължи на определен падеж, казва източникът.

Пакетът за финансиране може също да включва около 1 милиард долара обезпечен дълг, който ще бъде продаден на инвеститорите, както и около 1,7 милиарда долара под формата на акредитиви, които ще бъдат разделени между участващите банки.

Помощта на JPMorgan отразява комбинацията от финансови и репутационни интереси, както и мантрата на изпълнителния директор Джейми Даймън, че банката „ще бъде налице за клиентите си и добри, в лиши времена“. Банката вече е водещ кредитор по револверния заем от 650 милиона долара на WeWork и е основен кредитор на Нойман. Нейните фондове са сред най-големите акционери на WeWork.

Няма гаранция, че пакетът за финансиране ще бъде завършен, тъй като не е ясно дали е налице достатъчно търсене от страна на банките и дълговите инвеститори. WeWork заяви, че около 60 източника на финансиране са подписали споразумения за поверителност като част от процеса, което показва, че JPMorgan и компанията „хвърлят по-широка мрежа“, отколкото е характерно за такава сделка, твърдят хора, запознати с процеса.

Но докато разговорите продължават, мениджърите в WeWork разглеждат потенциалната продажба на контролен пакет акции на SoftBank като резервен план, не толкова желан за служителите, чиито дялове биха се свили при подобна сделка. Очаква се WeWork да вземе решение през тази седмица за това по кой вариант ще продължи да работи.

Откакто се отказаха от IPO-то, новите лидери на стартъпа обещаха да преустановят политиката на доскоро твърде високите разходи. Компанията заяви, че ще се опита да се освободи от няколко от компаниите, които наскоро придоби, планира да закрие основно училище, разположено в корпоративната си централа в Ню Йорк, и дори да пусне на пазара своя корпоративен самолет на стойност 60 милиона долара.

Масайоши Сон, ръководителят на SoftBank, възложи през миналия месец на главния оперативен директор Марсело Клауър, бивш главен изпълнителен директор на Sprint Corp., разчистването на WeWork, съобщиха хора, запознати с въпроса. Ролята на Клауър  все още не е определена, но източници твърдят, че ще търси начини за намаляване на разходите и увеличаване на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още